Гражданската защита, управлявана от сирийската опозиция, съобщи във вторник, че 22 души са починали от огнище на холера в контролираната от тях северозападна част на страната след опустошителното земетресение, което удари Турция и Сирия, предава Ройтерс.

Подкрепяните от Запада Бели каски, които са основната спасителна служба в региона, който беше най-силно засегнат в Сирия, позовавайки се на медицински органи, заявиха, че в момента там има още 568 случая на инфекция в резултат повредените водоснабдителни системи и инфраструктура.

Около 5,3 милиона души в Сирия вероятно са останали без дом от земетресението, каза представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Сирия Сиванка Дханапала. Това е огромен брой и става дума за хора, което вече страдат от масово разселване. За Сирия това е криза в кризата. Имахме война, икономически сътресения, Covid и сега сме в разгара на зимата."

Оцелелите от земетресението се стекоха в лагери, създадени за хора, разселени от близо 12 години война от други части на Сирия. Там обаче санитарните условия не са адекватни за големия брой новодошли.

ЕС взе важно решение за санкциите срещу Сирия

ЕС взе важно решение за санкциите срещу Сирия

Доставка на хуманитарна помощ