Между 4 и 5 въоръжени лица са се качили на борда на петролен танкер, намиращ се на около 50 морски мили източно от бреговете на Оман. Това съобщи Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство, цитирана от "Ройтерс".

Въоръжените нарушители са били облечени с черни военни униформи и са носели черни маски.

Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство, която предоставя информация за морската сигурност, уточни, че не е успяла да осъществи по-нататъшен контакт с кораба. Властите все още разследват инцидента.

Впоследствие бе съобщено, че корабът е замесен в спор между САЩ и Иран и изглежда, че променя курса си към ирански води.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey), че системата за проследяване на танкера, плаващ под флага на Маршаловите острови, е била изключена, докато той се е отправял в посока към иранското пристанище Бандар е-Джаск, когато е подал сигнала.

Танкерът е бил натоварен на иракското пристанище в Басра и се е насочил към Алиага в Западна Турция.

Съветът за сигурност осъди атаките на хусите в Червено море

Съветът за сигурност осъди атаките на хусите в Червено море

Русия предложи три поправки на резолюцията, които не бяха приети

По данни на сайта за проследяване на корабоплаването TankerTrackers става въпрос за кораба St Nikolas, който през миналата година е бил иззет от Съединените щати в операция по налагане на санкции под друго име - Suez Rajan.

По това време Съединените щати заявиха, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран се е опитвал да изпрати свой петрол в Китай в нарушение на санкциите на САЩ.

От октомври насам подкрепяните от Иран йеменски хуси атакуват търговски кораби в Червено море в знак на подкрепа за ислямистите от "Хамас", които се борят срещу израелската офанзива в Газа.

Атаките на хусите са съсредоточени върху протока Баб ел-Мандеб, югозападно от Арабския полуостров, а днешният инцидент се е случил по-близо до Ормузкия проток.

Във вторник американският флот свали 21 ракети и дронове на хусите, изстреляни от Йемен. Това бе една от най-мащабните атаки на групировката в Червено море през последните месеци.

Атаките вече имат последствие за световната икономика, тъй като на практика затвориха един от основните търговски пътища в света за повечето контейнеровози.

През последните седмици имаше множество сигнали, че САЩ обмислят предприемане на по-силни военни действия в отговор на нападенията.

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

Страните изготвиха съвместно изявление