Работата по възстановяването на електрозахранването на Венецуела може да отнеме година. Това съобщи ТАСС по прогнози на венецуелския енергиен министър Игор Гавидия.

Ще разрешим проблема в съответствие с плана, изготвен от Николас Мадуро, посочи той. Става въпрос за планове, които трябва да се изпълнят в различни срокове - до 30 дни, за 30-60 дни или за година, обясни още Гавидия, който беше назначен на длъжността на 1 април.

От началото на март Венецуела страда от периодични прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.В края на миналия месец Мадуро съобщи, че се въвеждат ограничения в разпределението и потреблението на електроенергия за 30 дни.

Русия обвини Запада за прекъсването на тока във Венецуела

Русия обвини Запада за прекъсването на тока във Венецуела

Захарова заяви, че аварията е "саботаж на Запада"

Според опозиционния лидер Хуан Гуайдо това решение е сигнал, че настоящото правителство е неспособно да преодолее енергийната криза в страната.

Най-сериозният срив в електрозахранването се състоя през март. Тогава по-голямата част от страната остана без ток в продължение на няколко дни, а повече от 20 души, включително шест бебета, починаха в резултат на аварията. Правителството излезе с позиция, че става въпрос за саботаж на водноелектрическата централа "Симон Боливар". Мадуро обвини "американският империализъм" за мащабния срив. От своя страна САЩ отрекоха да са замесени в аварията.

Венецуела обвинява Гуайдо за саботаж след токовите удари в страната

Венецуела обвинява Гуайдо за саботаж след токовите удари в страната

Гуайдо нападна президента Николас Мадуро за случващото се