Епидемията от СПИН в Русия е достигнала опасни критични нива, след като броят на хората, регистрирани като ХИВ-позитивни, е минал 1 млн. души.
Това обяви най-големият руски специалист по СПИН, предупреждавайки, че нивото на инфекцията е достигнало рекордни нива.  

Русия регистрира милионния си ХИВ-позитивен пациент – 26-годишна жена от южните части на страната, обявил Вадим Покровский, който е ръководител на федералния център по СПИН, в телефонно интервю за агенция „Ройтерс”.

Ала той уточнил, че истинският брой на ХИВ-позитивните руснаци може да достига нива от 1,5 млн. души, или 1% от населението, като тези данни се основават на негови оценки, както и на други експерти.

Епидемията набира сила. За съжаление мерките, които бяха предприети, явно не са били достатъчни”, посочил Покровский.

Той предупредил, че Русия „е на прага” да премине от концентрирана епидемия, където ХИВ е широко разпространен в една подгрупа от населението, към генерализирана епидемия, където нивата на ХИВ сред цялото население са достатъчни за това, сексуалната мрежа да води до нови инфекции.

„Ние сме в преходен период”, констатирал специалистът.

Покровский изтъкнал, че 204 хил. души са починали от ХИВ в Русия досега от времето, когато е бил регистриран първият случай през 1987 г. Той очаква броят на новите случаи през 2015 г. да бъде най-малко 93 хил. души, като през 2014 г. са били малко под 90 хил.

Това би бил най-големият брой на нови случаи, откакто Русия е започнала да събира данни преди почти 30 години.

Руските власти планират да похарчат 40 млрд. рубли (475,20 млн. долара) за борба с ХИВ/СПИН през 2016 г. Според оценките на Покровский за целта са необходими 100 млрд. рубли.