Вертолет Ми-8 направи принудително кацане в Ухта, република Коми, съобщи екипажът на авиослужбата.
Информацията е на ТАСС, която се позовава на източник в авиационните кръгове.

"По неизвестни причини вертолетът направи принудително кацане, има установена връзка с екипажа", заяви източникът. Той не уточни по какъв маршрут е летял Ми-8.

"Екипажът не е докладвал за необичайна ситуация на борда с пътниците или за аварии", съобщиха от извънредните служби.
По данни на източник от службите за извънредни ситуации на Северозападния федерален окръг, полетът на вертолета е бил извънпланов.

"При 10 км от населения пункт на Кедва хеликоптерът е кацнал, след извънредното приземяване пилотът се е свързал с командването. В плана на полетите, по данни на авиокомпанията, подобен полет не фигурира", заявил източникът на ТАСС.

Норвежки спасители извадиха от океана руския вертолет Ми-8

Норвежки спасители извадиха от океана руския вертолет Ми-8

Още издирват пътниците и екипажа

Властите на Коми потвърдиха за принудителното кацане на хеликоптера. "Има извънредно кацане, няма пострадали", съобщи ТАСС в администрацията на региона. Към района е изпратен хеликоптер на авиокомпания "Комиаватранс".

Според ръководителя на администрацията Ухта Магомед Османов, вертолетът е направил непланирано кацане.
"Хеликоптерът не се е разбил, има непланирано кацане близо до село Кедва, на 95 км от Ухта. Няма връзка с екипажа. Не ни е известно колко души са на борда и коя е авиокомпанията, събираме информация", заяви пред ТАСС Османов.

Припомняме, вертолет Ми-8 е многоцелеви вертолет руско производство. Има пътнически, транспортен, бизнес и военен вариант. Първите вертолети са разработени през 1960 г. Това е един от най-масовите хеликоптери в света. Серийното производство на Ми-8 започва през март 1965 г.

Конструктивно Ми-8 е едновинтов. Максималното тегло при излитане е 13 т, максималната скорост - 250 км/ч, дължината на полета - до 800км при максимален запас на гориво.
Практическият таван е до 6000 км височина. Вертолетът може да превозва до 29 души, включително трима членове на екипажа. На външно окачване или в кабината на Ми 8 може да вдигне до 4 тона товар.