Норвежките спасители извадиха от дъното на Северния ледовит океан корпуса на руския вертолет Ми-8.
Той потъна след катастрофа край бреговете на Спицберген, съобщи ТАСС, позовавайки се на ръководителя на оперативната група EMERCOM за "Спицберген" Евгений Сайдов.

"В събота през нощта бе изваден фюзелажа на руския вертолет от дъното на океана. В него нямаше тела на пътници и членове на екипажа", заяви Саидов, отбелязвайки, че корпусът и част от опашката са докарани на борда на спасителния кораб.

По думите на Саидов, работата по изваждане на вертолета започна в петък вечерта. "Операцията се усложни заради слабата видимост и суровите арктически условия", заяви той.

Черната кутия за речта, извадена от дъното, ще бъде изпратена в Москва за разшифроване. Параметричния рекордер все още не е открит. Търсенето продължава.

Група спасители от Министерството на извънредните ситуации на Русия отново тръгнаха към зоната за издирване на екипажа на вертолета, за да изследват крайбрежието. Както предаде кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието, в събота сутринте няколко групи спасители отново полетяха с вертолет към района на издирване на бреговата линия.

Откриха падналия до Норвегия руски хеликоптер

Откриха падналия до Норвегия руски хеликоптер

Всички 8 души на борда се предполага, че са загинали

За последните 5 дни спасителите обследваха над 200 км брегова линия, но нито членовете на екипажа, нито свързани с катастрофата предмети бяха намерени. През светлата част на деня от руското Министерство на извънредните ситуации и представители на полицията на Норвегия с доброволци от Червения кръст продължават обследването на брега.

Четири кораба издирват паднал руски хеликоптер край Норвегия

Четири кораба издирват паднал руски хеликоптер край Норвегия

Хеликоптерът Ми-8 е изчезнал край Шпицберген с осем души на борда

В района на катастрофата на вертолета Ми-8 има силно течение и всички усилия са съсредоточени за издирване на седмината пътници и членове на екипажа, които не са открити до момента.

"Състоянието на извадения корпус на хеликоптера е задоволително. Няма сериозни повреди, които биха могли да пречат на разчитането на записа от черната кутия. Изваденият вертолет се разглежда от експерти", съобщиха от министерството на извънредните ситуации (на Русия - б.р.). По-рано бе разширена зоната на издирване на крайбрежието.