Тълпи от поколонници, пристигнали на Хадж в Мека, Саудитска Арабия, се сблъскаха със опасни горещини, достигащи 51.8 градуса по Целзий в сянката на Голямата джамия, съобщи саудитската държавна телевизия във вторник. Тежките условия причиниха смъртта на десетки поклонници досега, предава Ройтерс.

Министерството на външните работи на Йордания съобщи, че шестима йорданци са починали от топлинен удар по време на Хадж. По-късно броят на жертвите нарасна до 14, но не беше уточнена причината за последвалите смъртни случаи.

Иранската държавна новинарска агенция IRINN съобщи за смъртта на 11 иранци и хоспитализирането на още 24 по време на поклонението. Трима сенегалци също загинаха, съобщи Agence de Presse Sénégalaise. Льо Монд докладва, че 136 индонезийци са починали, като трима от тях са пострадали от топлинен удар.

През последните 30 години, инциденти като блъсканици и пожари в палатки са довели до стотици смъртни случаи по време на Хадж, което принуди саудитското правителство да изгради нова инфраструктура. Сега властите се сблъскват с нови предизвикателства, свързани с предпазването на поклонниците от екстремните горещини.

Хадж е ежегодно поклонение, което милиони мюсюлмани извършват до саудитския град Мека с цел да изпълнят религиозните ритуали, заръчани от Пророка Мохамед преди 14 века. Хадж се пада в различни времена от годината, тъй като ислямският календар е лунен и годината му е с около 11 дни по-кратка от слънчевата година. Това означава, че датите на Хадж се променят всяка година според грегорианския календар.

Поклонниците използват чадъри, за да се предпазят от слънцето, а саудитските власти отправят предупреждения към тях да пият вода и да избягват да бъдат навън в най-горещите часове на деня между 11:00 и 15:00 часа. Въпреки тежките условия, Хадж остава едно от най-големите масови събирания в света и е дълг за всеки мюсюлманин да го направи веднъж в живота, ако може да си го позволи.

Хадж ще завърши в сряда, а повече от 1.8 милиона поклонници се очаква да участват тази година, според Саудитската генерална статистическа служба.

Над 1,5 млн. поклонници се събраха на тазгодишния хадж в Саудитска Арабия

Над 1,5 млн. поклонници се събраха на тазгодишния хадж в Саудитска Арабия

Един от петте стълба на исляма, хаджът трябва да бъде изпълнен поне веднъж от всички мюсюлмани