Редица хотели в Ирландия ще бъдат използвани за изолиране на граждани, пристигащи от чужбина, като част от мерките, предприети от местните власти за борба с пандемията на коронавируса. Заместник министър-председателят в ирландското правителство Лео Варадкар обяви това във вторник в интервю за националната телевизия RTE. Съответният законопроект се планира да бъде приет и обнародван следващата седмица.

"Законът за организацията на задължителната карантина в хотелите ще бъде готов следващата седмица," каза Варадкар. Той припомни, че в съответствие с действащите в страната правила двуседмичната самоизолация е задължителна за лицата, пристигащи в страната от Южна Африка и Бразилия, където преди това са регистрирани нови, по-инфекциозни щамове на коронавирус.

Ирландия иска РCR тест за коронавирус за влизащите в страната

Ирландия иска РCR тест за коронавирус за влизащите в страната

Българите попадат и под 14-дневна карантина

Карантината трябва да се спазва и от посетители от други дестинации, ако не могат да представят сертификат за отрицателен тест за COVID-19, направен не по-рано от три дни преди влизане в Ирландия.

"Разглеждат се кандидатури от редица хотели", обясни вицепремиерът. Той също така обяви, че ирландското правителство, в сътрудничество с британската страна, работи по изготвянето на общ "червен списък" на държавите, по отношение на които ще се прилагат карантинните ограничения. "Подготвяме и актуализиран план за борба с епидемията, който ще бъде обявен в последната седмица на февруари. Ще има информация кога и какви карантинни ограничения ще бъдат премахнати", добави Варадкар.

В Ирландия откриха южноафрикански вариант COVID-19

В Ирландия откриха южноафрикански вариант COVID-19

Засечени са три случая

Националната карантина в Ирландия, третата от началото на пандемията, е въведена от 24 декември до 31 януари и след това е удължена до 5 март на фона на разпространението на британския щам коронавирус.

В Ирландия всички магазини са затворени, с изключение на хранителни стоки и аптеки, училища, детски градини и строителни площадки. Гражданите са инструктирани да ограничат социалните контакти до тесен семеен кръг, свободното движение е разрешено само на 5 км от дома.

Ирландия наложи строга блокада заради COVID-19

Ирландия наложи строга блокада заради COVID-19

Всички магазини са затворени без хранителните и аптеките

В последното ежедневно обобщение Министерството на здравеопазването обяви откриването на 556 нови инфекции и 68 смъртни случая, свързани с коронавирус във вторник. За цялото време на пандемията в Ирландия са заразени 204 940 души, 3 752 са починали.