Военен кораб на индийските военноморски сили се насочи към отвлечения кораб, плаващ под либерийски флаг, в Арабско море, а самолети наблюдаваха отблизо ситуацията. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на индийския флот.

Най-малко 15 индийски членове на екипажа са били на борда на MV Lila Norfolk, който беше отвлечен близо до бреговете на Сомалия.

Корабът изпрати съобщение на Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), в което се посочва, че между 5 и 6 неизвестни въоръжени лица са се качили на борда вечерта на 4 януари.

Корабът е бил на 460 морски мили източно от сомалийския бряг, когато е изпратил съобщението.

Сомалийски пирати превзеха товарен кораб

Сомалийски пирати превзеха товарен кораб

Той е пътувал към Бахрейн

Индийският военен кораб INS Chennai е бил пренасочен, за да помогне на кораба, а военен самолет е прелетял над отвлечения плавателен съд днес и е установил контакт с него.

Индийският флот засили наблюдението над Арабско море след скорошната поредица от атаки в региона.

Отвличанията на търговски кораби от пирати в района на Аденския залив и Арабско море бяха възобновени през декември след шестгодишно затишие. Експертите смятат, че това е така, защото военноморските сили, водени от САЩ, са насочили вниманието си към Червено море, за да осуетят атаките на хутите.

Появата на сомалийските пирати може да не е съвпадение

Появата на сомалийските пирати може да не е съвпадение

Лоялността на едни наемници се променя лесно, намекват европейски служители

"Внезапното подновяване на отвличанията на кораби и атаките може да се отдаде единствено на желанието на пиратите да се възползват от факта, че фокусът на военноморските сили до голяма степен се е изместил от Аденския залив към Червено море", поясни Абхиджит Сингх, ръководител на Инициативата за морска политика в мозъчния тръст Observer Research Foundation в Ню Делхи.

"Индия играе ролята на доставчик на мрежова сигурност в целия регион на Индийския океан. Ще гарантираме, че морската търговия в този регион ще се издигне от морето до небесните висини", заяви министърът на отбраната Раджнат Сингх миналия месец относно засиленото наблюдение в региона.

Индия не е част от ръководената от САЩ работна група за Червено море.

Корабът "Руен" - първи похитен от сомалийските пирати от 2017 г. насам

Корабът "Руен" - първи похитен от сомалийските пирати от 2017 г. насам

Вероятно зад атаката не стоят йеменските бунтовници хуси