Българският търговски кораб "Руен", плаващ под малтийски флаг, може да е бил отвлечен от пирати край Сомалия, а не от йеменските бунтовници хуси, съобщиха в петък от сомалийските сили за борба с пиратството на Европейския съюз (ЕС), цитирани от "Ройтерс".

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първи успешен подобен удар  на сомалийски пирати от 2017 г. Тогава патрули на международен алианс на военноморски сили спряха серия от пиратски нападения в Аденския залив и Индийския океан.

В отцепилия се регион Пунтланд на Сомалия, член на група, която в миналото е помагала за организирането на набези на кораби, обяви, че е чул, че пирати са успели да превземат кораб.

Иран заплаши САЩ с "изключителни проблеми" при намеса в Червено море

Иран заплаши САЩ с "изключителни проблеми" при намеса в Червено море

Вашингтон обмисля формиране на морска оперативна група в региона

"Шест от моите приятели пирати успяха да заловят кораб и ще го доведат до брега на източния регион Пунтланд", каза Мухтар Мохамуд по телефона от крайбрежния град Кандала.

Той не назова кораба и морските власти на Пунтланд нямаха незабавен коментар.

EUNAVFOR каза, че испанският военен кораб "Виктория" е бил изпратен на мястото, "за да събере повече информация и да оцени по-нататъшните действия".

"EUNAVFOR остава бдителен за това и други скорошни събития, свързани с пиратството, в зоната на операциите, северозападната част на Индийския океан и Червено море."

Силите добавиха, че се координират с по-широките международни военноморски комбинирани морски сили.

Британската компания за морска сигурност Ambrey заяви, че вярва, че "Руен" е бил отвлечен от пирати.

Девет са българите на борда на пленения български кораб в Арабско море
Обновена

Девет са българите на борда на пленения български кораб в Арабско море

Няма непосредствена заплаха за екипажа

Припомняме, че кораб на испанските военноморски сили плава с пълна скорост към търговския кораб, за който се предполага, че е отвлечен от пирати.

Екипажът на испанския кораб "Виктория" иска да получи повече информация и да прецени какви да са следващите действия.

"Руен" по първоначална инфомация бе пленен в Арабско море. Плавателният съд е подал сигнал за бедствие в близост до йеменския остров Сокотра.

На борда на плавателният съд има 18 моряци. Половината от тях са българи, един е от Ангола, а останалите са от Мианмар.

Плениха български кораб в Арабско море

Плениха български кораб в Арабско море

Корабът подал сигнал за бедствие край йеменския остров Сокотра

Maersk, една от най-големите логистични компании в света и корабособственик, съобщи, че спира преминаването на свои кораби през Червено море. Решението идва след поредицата нападения на йеменските хуси срещу търговски кораби. 

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader заедно с екипажа, в който има и двама българи.

Свързаните с Иран хуси атакуваха плавателни съдове в морските пътища на Червено море и стреляха с дронове и ракети по Израел от началото на войната Израел-Хамас в Газа преди повече от два месеца, засилвайки страховете от по-мащабен конфликт в Близкия изток.

Израел: Хусите пресякоха червената линия в Червено море

Израел: Хусите пресякоха червената линия в Червено море

Херцог зове международната общност да спре "тази подла заплаха за световната икономика и търговия"

Групировката, която управлява голяма част от Йемен, казва, че атаките ѝ са демонстрация на подкрепа за палестинците и обеща, че ще продължат, докато Израел спре офанзивата си срещу ивицата Газа.