Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се е покачи над 10 м до опасната стойност от 850 см - повече от рекорда от 1994 г.

Водата се е издигнала над язовира, защитаващ града. Министерството на извънредните ситуации предупреждава за заплаха от пробив.

Повече от 100 служители са били изпратени да укрепват бреговете - запълват най-ненадеждните участъци от язовира.

Местните жители се евакуират.

Това съобщава ТАСС, като цитира изявление на губернатора на Курганската област Вадим Шумков. Шумков предупреждава за "много тежка ситуация" в близко бъдеще.

Владимир Якушев, пълномощен представител на президента на Руската федерация в Уралския федерален окръг, отбеляза, че Курганската област в момента е в най-тежка ситуация с наводнения. 

Съобщава се за много наводнени къщи по селата на областта. 

Летище Курган продължава да работи, въпреки че се намира близо до язовира.

По-рано беше съобщено, че неблагоприятните събития в района на Курган възникват при ниво на водата 700 cm, а опасните събития - при 850 cm.

Водата в руската Курганска област продължава да се покачва

Водата в руската Курганска област продължава да се покачва

Тюменска област в Югозападен Сибир също засегната

Жителите на 14 населени места в района на Ишим в Тюменска област в Югозападен Сибир също бяха евакуирани в сряда заради заплахите, идващи от покачващото се ниво на река Ишим, казаха служители.

Нивата на водата в реките в участъците от руските региони на Урал и Югозападен Сибир, както и в съседните райони на Казахстан, все още се покачват бързо, казаха служители.

Припомняме, че бедствието бе причинено от бързото топене на много сняг на фона на проливен дъжд, довело до повишаване на нивата на няколко от най-големите реки в Европа.

Общият брой на хората, евакуирани от домовете им, нарасна до 200 000 късно във вторник, след като губернаторът на руската Тюменска област заяви на жителите на Ишим, град с население от 65 000 души, че трябва да напуснат спешно домовете си.

Руската Курганска област продължава евакуацията заради наводнението

Руската Курганска област продължава евакуацията заради наводнението

Нивото на водата в река Тобол се е повишило с 56 см в неделя до 5,47 м

Казахстан също бе засегнат от бедствието.