Губернаторът на руската Курганска област Вадим Шумков в неделя в Telegram призова хората там незабавно да се евакуират от наводнените райони, тъй като нивото на водата продължава да се покачва и идващата нощ ще бъде тежка за спасителните екипи, съобщава "Ройтерс".

Нивото на водата в река Тобол се е повишило с 56 см в неделя до 5,47 м, съобщи агенция РИА, цитирана от местните власти.

Информационната агенция Интерфакс също цитира правителството на региона Тюмен на североизток от Курган, че две села там се евакуират, тъй като властите се страхуват, че районът може да бъде застрашен от река Ишим.

Река Урал залива руски региони

Река Урал залива руски региони

Правят се ваксинации срещу хепатит А в наводнените райони

Информационна агенция ТАСС цитира руското министерство на извънредните ситуации, че над 14 000 къщи в цяла Русия са били наводнени.

В Казахстан, също засегнат от наводнения, повече от 1000 къщи в град Петропавловск са наводнени, съобщиха властите в неделя.

Повече от 4500 души са евакуирани.

Нивото на Урал в Оренбург продължава да се покачва

Нивото на Урал в Оренбург продължава да се покачва

Приближава жилищни сгради

Общо от началото на наводненията в страната са евакуирани над 107 000 души.

Двама мъже бяха открити мъртви в западната област Атирау в Казахстан в неделя, след като изчезнаха в началото на април при наводнения в град Кулсари, съобщиха от министерството на извънредните ситуации.