Властите в руския град Оренбург призоваха жителите да се евакуират незабавно в петък поради бързо повишаващите се водни нива, след като големи реки излязоха от коритата си заради бързо топящия се сняг, предава Ройтерс.

Водата се покачва рязко и в друг руски регион - Курган, а в съседен Казахстан властите казаха, че 100 000 души са били евакуирани досега, тъй като бързото затопляне на температурите разтопи тежкия сняг и лед и измести задържаната вода и кал.

Регионалните власти призоваха за масова евакуация на части от Оренбург, където живеят половин милион души. Те казаха, че река Урал е достигнала ниво от 11 метра и 43 сантиметра, спрямо 10,87 метра, отчетени ден по-рано, и че ситуацията вече се счита за опасна.

"В града се включва сирена. Това не е учебна трвога. В ход е масова евакуация!", каза Сергей Салмин, кметът на града, в приложението за съобщения Telegram.

"Ситуацията с наводненията в Оренбург е изключително опасна. През последните 10 часа нивото на водата в река Урал се повиши с 40 см и сега е 1143 см. Тези нива са опасни."

Той призова жителите да съберат документите, лекарствата и вещите от първа необходимост и да напуснат домовете си.

Алексей Кудинов, заместник-кмет на Оренбург, каза по-рано, че над 360 къщи и близо 1000 парцела са били наводнени през нощта. Той каза, че се очаква потопът да достигне своя връх в петък и да започне да отшумява след два дни.

Село Каминское в района на Курган също беше евакуирано в петък сутринта, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 метра (4,59 фута) през нощта, каза областният управител на Курган Вадим Шумков в приложението за съобщения Telegram.

Каминское е селище по поречието на река Тобол, която минава и през областния център Курган, град с население от 300 000 души. Шумков каза, че потоп може да достигне Курган през следващите дни.

"Можем само да се надяваме, че заливната низина се простира нашироко и земята поглъща възможно най-много вода по пътя си", каза той, добавяйки, че в Курган се укрепва язовир.

Курган е дом на ключова част от военно-промишления комплекс на Русия - гигантска фабрика, която произвежда бойни машини на пехотата за армията, които са в голямо търсене в Украйна, където руската армия е в офанзива в някои райони.

Засега няма съобщения, че фабриката Kurganmashzavod е била засегната.

Село Каминское в Курганска област на Русия беше евакуирано в петък сутринта, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 метра през нощта, каза губернаторът Вадим Шумков в приложението за съобщения Telegram.

Каминское е селище по поречието на река Тобол, която минава и през областния център Курган, град с население от 300 000 души. Шумков каза, че високите води може да достигнат Курган през следващите дни.

"Можем само да се надяваме, че заливната низина се простира нашироко и земята поглъща възможно най-много вода по пътя си", каза той, добавяйки, че в Курган се укрепва язовирна стена.

260 души потърсили медицинска помощ в наводнената руска Оренбургска област

260 души потърсили медицинска помощ в наводнената руска Оренбургска област

14 души, включително 4 деца, са били приети в болница

Припомняме, че от 4 април в Оренбургска област е в сила регионален режим на извънредно положение поради влошаващата се ситуация с наводненията. Безпрецедентно наводнение наложи евакуацията на хиляди хора и наводни град в района на Урал.

Според руските медии при наводнението са загинали най-малко петима души.

Някои от най-тежките наводнения от десетилетия заляха редица руски региони в Уралските планини и Сибир, както и части от съседен Казахстан, след като третата по дължина река в Европа проби язовир.

На 7 април правителствената комисия реши да класифицира наводнението в Оренбургска област като федерална извънредна ситуация.

Най-сериозна е ситуацията в Орск. Наводнението оказва силно влияние и върху Оренбург. Гневни жители помолиха президента Владимир Путин за помощ и се оплакаха, че местната власт не е направила достатъчно, за да помогне при най-тежкото наводнение в историята.

Наводнения грозят десетки хиляди души в Русия

Наводнения грозят десетки хиляди души в Русия

Най-малко 4000 домакинства могат да бъдат засегнати от бедствието