Част от връх на планина в австрийската провинция Тирол се срути, пише СиЕнЕн. Повече от 100 000 кубически метра скална маса се разбиха в долината отдолу и предизвикаха кални свлачища. Според алпийската полиция няма пострадали от каменопада.

Става въпрос за връх Флухтхорн, втория по височина връх (3400 метра) на масива Силврета в Ретийските Алпи, на границата между Австрия и Швейцария.

Камъни започнали да падат още в неделя от върха.

При разузнавателен полет над засегнатата зона, австрийски геолози правят първоначални оценки на количеството паднали скали, но според тях ще отнеме време, за да се получи по-точна картина. "Това е сравнително голям инцидент, говорим за най-малко 100 000 кубически метра скала, която е паднала, вероятно повече от това", каза Томас Фигл, държавен геолог. 

Геолозите свързват срутването с размразяването на трайно замръзнала земя. Според Марсия Филипс, ръководител на изследователска група за вечна замръзналост в Институт за сняг и лавина WSL в Швейцария, когато трайно замръзнала земя се размрази, това може да има дестабилизиращ ефект.

Рекордно малко сняг върху най-големия ледник в Алпите

Рекордно малко сняг върху най-големия ледник в Алпите

Ледниците в швейцарските Алпи са загубили два процента от обема си през тази година

Няма достатъчно данни, за да се каже дали каменопадите са се увеличили през последните години, тъй като обикновено само големи събития са добре документирани, каза Филипс. Учените разчитат на информация от обществеността, добави тя, и много каменопади се случват в отдалечени райони. "Очакваме увеличаване на движенията на склоновете и каменопадите на възвишенията, където се намира вечната замръзналост в Алпите", каза още тя.

Скалопадите могат да причинят огромни смущения на живеещите до тези планини. Скалите все още не са ударили селото, но жителите не могат да се върнат.

През май жителите на швейцарското село Бриенц, в района на Граубюнден близо до Давос, бяха принудени да се евакуират след предупреждения, че домовете им могат да бъдат смазани от близо 2 милиона куб. метра камъни, падащи от планината над него.

В Швейцария евакуират село, застрашено от огромно свлачище

В Швейцария евакуират село, застрашено от огромно свлачище

Жителите му трябва да напуснат домовете си до петък вечер