Швейцарските ледници продължават да се свиват с тревожни темпове през тази година, докато натрупването на сняг върху най-големия ледник в Алпите достигна рекордно ниско ниво, показва ново проучване.

Въпреки че 2020 г. не е година на крайности, ледниците в швейцарските Алпи все още са в постоянен спад, губейки цели два процента от обема си само през тази година, според годишно проучване за състоянието на ледниците, публикувано от Швейцарските академии на науката.

Ледниците в Швейцария са се свили с 10 процента само за пет години

Ледниците в Швейцария са се свили с 10 процента само за пет години

Разтапят се заради глобалното затопляне

Това е в съответствие със средната стойност през последните 10 години, но данните все пак са "много тревожни", подчерта пред "Франс прес" авторът на доклада Матиас Хус, отговарящ за мрежата за наблюдение на ледниците (GLAMOS).

"Те са малко по-ниски от последните три години, когато имахме изключително високи температури... но все пак ледниците загубиха много маса", отбеляза той и добави, че загубата от два процента годишно "наистина е много".

През последните 60 години швейцарските ледници са загубили достатъчно вода, за да запълнят огромното Боденско езеро, което се простира на швейцарско-германско-австрийските граници на 63 километра, се казва в доклада.

Шпионски сателити разкриват драматично топене на хималайски ледници

Шпионски сателити разкриват драматично топене на хималайски ледници

"Когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще загубят водните си източници"

Най-притеснителното откритие тази година е може би, че натрупването на сняг върху могъщия Алечки ледник - най-големия в Алпите - е достигнало най-ниското си ниво.

Точката на измерване, близо до връх Юнгфрауйох на 3 466 метра над морското равнище, е толкова висока, че показва последователно набиращата маса на ледника.

Ала откакто измерванията са започнали там преди повече от век, "тази година това беше най-малкото натрупване на сняг някога", изтъкна Хус.

"Там горе е студено, но имаше много малко сняг, който се задържа дори на тази височина и това, разбира се, е лош знак за най-големия ледник в Алпите", посочва специалистът.

Поне една трета от ледниците в Хиндукуш-Хималаите ще се стопят - в най-добрия случай

Поне една трета от ледниците в Хиндукуш-Хималаите ще се стопят - в най-добрия случай

Тежки последици за почти 2 млрд. души

Ледникът, който покрива 86 кв. км и се изчислява да има около 11 млрд. тона лед, вече e отстъпил с около един километър от началото на този век.

Алеч е един от над 4000 ледника - огромни, древни запаси от лед - осеяни из Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи едни от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.

Миналата година техническият университет ETH в Цюрих публикува проучване, което показва, че около 95 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове бъдат оставени без контрол.

Дори ако светът се засили и изпълни изцяло Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което призовава за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий, според тази прогноза две трети от алпийските ледници вероятно ще бъдат загубени.

"Но поне все пак ще ни останат някои ледници, на които да се възхищаваме", с прискърбие отбеляза Хус.

Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране топенето на ледниците

Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране топенето на ледниците

Чрез изграждането на препятствия от камъни и пясък