Изображения от шпионски сателити от Студената война разкриха драматична загуба на лед в хималайските ледници, съобщава БиБиСи.

Учените сравниха снимки, направени от американска разузнавателна програма с последните наблюдения на космически кораби и установяват, че топенето в региона се е удвоило през последните 40 години.

Проучването показва, че от 2000 г. насам височините на ледниците намалява средно с 0,5 м годишно. Изследователите коментират, че изменението на климата е основната причина.

"От това проучване ние наистина виждаме най-ясната картина за това как са се променили хималайските ледници", обяснява Джошуа Маурер от Земната обсерватория на Колумбийския университет "Ламонт-Дохърти" в Ню Йорк. Изследването е публикувано в списание Science Advances.

Снимка разкрива суровата реалност на топенето на леда в Гренландия

Снимка разкрива суровата реалност на топенето на леда в Гренландия

Нови доказателства за отраженията на климатичните промени

През 70-те и 80-те години американската шпионска програма (с кодовото име Hexagon), пуска в орбита 20 спътника, за да заснеме тайно Земята. Скритите изображения са заснети на ролки филми, които след това са спуснати от спътниците в атмосферата.

Материалите са разсекретени през 2011 г. и е дигитализирани от Американското геоложко проучване за научни изследвания. Сред шпионските снимки са и Хималаите - област, за която историческите данни са оскъдни.

Сравнявайки тези снимки с по-нови сателитни данни от НАСА и японската космическа агенция (Jaxa), изследователите успяват да проследят, как се е променил регионът. Екипът на Колумбийския университет разглежда 650 ледника в Хималаите, обхващащи 2000 км.

Групата установи, че между 1975 г. и 2000 г. всяка година се губи средно 4 млрд. тона лед. Но между 2000 и 2016 г. ледниците се топиха приблизително два пъти по-бързо - като средно годишно губят около 8 милиарда тона лед.

Полярна мечка се разхожда в сибирски град, далеч от нормалното й местообитание

Полярна мечка се разхожда в сибирски град, далеч от нормалното й местообитание

Еколози предупреждават, че животните страдат от намаляващата ловна среда и отдръпващият се лед

"За да усетите мащаба, 8 милиарда тона лед са достатъчни, за да запълните 3,2 милиона олимпийски плувни басейна годишно", обяснява Маурер.

Загубата на лед не е еднаква, "ледниците губят по-голямата част от леда си в по-ниските части на ледника и там е концентрирано по-голямото изтъняване. Някои от тези зони се изтъняват с цели 5 метра на година."

Сред научната общност има дебати за причината, смята се, че промените във валежите в региона и саждите, натрупани от промишлени замърсители, са ускорили разтопяването.

Въпреки това екипът на обяснява, че докато тези фактори допринасят, но повишаването на температурата в Хималаите е основната причина.

"Фактът, че виждаме подобен пространствен модел на загуба на лед в толкова много ледници в такъв голям и климатично сложен регион, предполага, че трябва да има някакъв вид общо действие, което да засегне всички ледници по подобен начин."

Учените твърдят, че продължаващите загуби ще имат огромно влияние.

Топенето на вечния лед в Арктика ще ни струва към 70 трлн. долара

Топенето на вечния лед в Арктика ще ни струва към 70 трлн. долара

Човечеството ще плаща все повече за бясната експлоатация на планетата

В краткосрочен план, огромното увеличение на топящите се води може да причини наводнения.

В по-дългосрочен план, милиони хора в региона, които зависят от ледените топящи се води по време на суша, могат да изпитат сериозни и реални трудности.

Коментирайки изследването, д-р Хамиш Причард от Британското антарктическо проучване обяснява: "Новото тук е, че можем да видим как топенето на ледниците в целия хималайски обхват се е увеличило поради изменението на климата. За едно поколение топенето се е удвоила и тези ледници се свиват бързо."

"Защо това е важно? Защото, когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще загубят водните си източници, които ги поддържат през лятото по време на сушата, точно когато водата е най-ценна".

"Без планинските глетчери сушите ще бъдат по-лоши за милиони хора, които имат нужда от вода и живеят надолу по течението."

Тайм: Климатът е по-топъл от всякога за последните 5000 или повече години

Тайм: Климатът е по-топъл от всякога за последните 5000 или повече години

Канадската арктическа вечно замръзнала земя, вече не е вечно замръзнала