Полярна бяла мечка е забелязана в руски индустриален град в Сибир, далеч на юг от обичайните й ловни полета, съобщава АП.

Служители за спешна помощ в град Норилск предупреждават местните жители за мечката, която е забелязана в един от градските райони.

Анатолий Николайчук, ръководител на местното ловно стопанство, коментира пред ТАСС, че последният път, когато полярна мечка е видяна в района около Норилск, е преди повече от 40 години.

Той допълва, че местните власти сега преценяват дали могат да уловят животното и да го прехвърлят обратно на север или да го преместят в руски зоопарк.

Изборът зависи до здравословното състояние на мечката и дали експертите смятат, че животното може да оцелее самостоятелно в дивата природа.

Местната полиция следи животното и съблюдава, никой да не се приближава твърде много

Изтощена до крайност бяла мечка намерена на 700 км от хабитата си в руско село

Изтощена до крайност бяла мечка намерена на 700 км от хабитата си в руско село

Драматичните последици от дейността на хората върху всичко живо на планетата

Еколози предупреждават, че дивите животни страдат от намаляващата ловна среда и отдръпващият се лед, тъй като Арктика се затопля и някои мечки се осмеляват да търсят храна на юг.

Олег Крашевски, местен експерт по дивата природа, който успява да види мечката коментира, че изглажда тя има и проблеми със зрението.

Не е ясно как животното е стигнало до града, но в Русия се наблюдава увеличаване на броя на полярните мечки, които се хранят с храна в селата и градовете на страната. Това увеличение съвпада с продължаващия ефект на изменението на климата върху местообитанието.

Според "Ройтерс", броят на полярните мечки в отдалечени села в северна Русия се увеличава и става потенциално опасен.

След пристигането си в Норилск, мечката е забелязана да пресича пътища и да търси нещо за ядене. Много жители успяват да се доближат достатъчно до мечката, за да я снимат.

Снимка разкрива суровата реалност на топенето на леда в Гренландия

Снимка разкрива суровата реалност на топенето на леда в Гренландия

Нови доказателства за отраженията на климатичните промени