Канадската арктическа вечно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано от очакваното, което шокира група учени, които публикуват резултатите от дългосрочното си проучване този месец, пише "Тайм".

Изследователски екип към Университета на Аляска Феърбанкс наблюдава три обекта за период от 13 години между 2003 и 2016 г., според кратко изложение на техните констатации. Изследователите открили, че поредица от необичайно топли лета води до бързото размразяване, което се случва със 150 до 240 процента над средния процент между 1979 и 2000 година.

Бил Кейбъл, съавтор на изследването и инженер в Центъра за полярни и морски изследвания към Института Алфред Вегенер в Германия, коментира, че основната цел на изследването е да събере базисни измервания в онези области, за които няма данни за вечното замръзване. Докато Кейбъл не се присъединява към проекта до 2008 г., никой не е очаквал резултатите, до които са стигнали.

"Всички бяхме доста изненадани, когато по-късно видяхме как пейзажът е трансформиран", обяснява той.

През цялото време на проучването Кайбъл обяснява, че изследователите ще посещават местата веднъж на всеки три години, като ще имат достъп по въздух и с възможност за приземява без писти, което е необходимо при провеждане на изследвания в отдалечени райони без търговски летища.

"Количеството на размразената вечно замръзнала земя не е задължително изненадващо  - виждаме това и на други места. Изненадваща е скоростта, с която се случва всичко това, особено за област, която наистина е много постоянно студена. Открихме, че реалността не е толкова стабилна, колкото мислим, че е."

Професорът по геофизика на Университета в Аляска Феърбанкс Владимир Е. Романовски коментира, че е шокиран да види, как замръзналата за 1000 или повече години земя се размразява толкова бързо.

"Това е индикация, че климатът сега е по-топъл от всякога за последните 5000 или повече години", допълва той.

Това не е първото проучване, което показва, че климатът на Земята се променя по-бързо от очакваното. Проучване, публикувано през януари от списанието Science, установи, че от 50-те години на миналия век температурите на океана са се увеличили много по-бързо от очакваното от изследователите.

Кейбъл е скептичен, че може да се направи нещо, което да обърне ефекта от това, което вече се е случило с канадската арктическа вечно замръзнала земя. Въпреки това той се надява, че гражданите на света са способни на положителни промени, за да защитят планетата.

"Мисля, че това наистина изисква много големи усилия в световен мащаб. Нещо, което не само едно правителство или едно лице може да реши", коментира той.

Шпионски сателити разкриват драматично топене на хималайски ледници

Шпионски сателити разкриват драматично топене на хималайски ледници

"Когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще загубят водните си източници"