Най-малко една трета от огромните ледени полета в огромните планински вериги Хималаите и Хиндукуш в Азия са обречени да се стопят заради климатичните промени. Това показва нов повратен доклад, като това ще има сериозни последици за почти 2 млрд. души, съобщава "Гардиън".

Дори ако въглеродните емисии бъдат драстично и бързо намалени и успеем да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, 36 процента от ледниците в Хиндукуш и Хималаите ще са се стопили до 2100 г. Ако емисиите не бъдат намалени, загубата на ледниците се покачва до две трети, установили учените.

Ледниците са критично важен склад за вода за 250 млн. души, които живеят в района на Хиндукуш-Хималаите, а 1,65 млрд. души разчитат на големите реки, които текат от планинските върхове към Индия, Пакистан, Китай и други страни.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

"Това е кризата с климата, за която не сте чули", изтъква Филипус Уестър от Международния център за интегрирано планинско развитие, който е водещ автор на доклада, като допълва: "В най-добрия от възможните светове, ако действително сме амбициозни (в борбата с климатичните промени), дори тогава ще загубим една трета от ледниците и ще бъдем в беда. Това за нас беше шокираща констатация."

Уестър посочи, че въпреки че е далеч по-населен, регионът Хиндукуш-Хималаите е получил по-малко внимание от други места, като ниско разположените островни държави и Арктика, които също са силно уязвими към глобалното затопляне.

Проф. Джема Уадъм от Университета в Бристол отбелязва: "Това е забележителна работа, съсредоточена върху регион, който е гореща точка за въздействията от климатичните промени."

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Дава много лош пример на света

Новият доклад, написан по искане на осемте държави, част от които са двете планински вериги, е предназначен да промени това. Повече от 200 учени са работили върху доклада в продължение на 5 години, а други 125 експерти са направили преглед на работата им. До неотдавна влиянието на климатичните промени върху леда в региона Хиндукуш-Хималаите беше несигурно, уточни Уестър, добавяйки: "Но сега ние действително знаем достатъчно, за да предприемем действия, а действия са спешно необходими."

Регионът Хиндукуш-Хималаите се простира от Афганистан до Мианмар и е "третият полюс" на планетата, в който има повече лед, отколкото навсякъде другаде извън Арктика и Антарктида. Ограничаването на увеличаването на глобалната средна температура до 1,5 градуса над нивата от прединдустриалната епоха изисква намаляване на емисиите до нула до 2050 година. Това се смята за изключително оптимистично от мнозина, но все пак това ще доведе до загуба на лед в размер на една трета, предупреждава докладът. Ако глобалното повишение на температурата е с 2 градуса, се очаква половината от ледниците да се стопят до 2100 година.

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”
Обновена

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”

През този месец те трябва да финализират правила за ограничаване на средната температура