Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране топенето на ледниците. Инженери търсят нови начини за забавяне покачване нивото на океаните в резултат на глобалното затопляне, пише "Гардиън".

Чрез изграждането на препятствия от камъни и пясък, изследователи вярват, че те могат да спрат плъзгането на подводната част от ледниците. Това би било драстично усилие, но може да даде повече време, според нов документ на Европейския съюз по науки за Земята, публикуван в журнала "Криосфера".

Въпреки че идеята може да звучи невероятно, планът е относително прост. Изследователите предлагат да се натрупа пясък и камъни на океанското дъно.

Препятствията ще имат за цел да спират топенето на ледниците, а също така предотвратяване по-топлата вода да достигне до основата на ледниците под водата. В момента се провежда ново проучване от учени, което показва как ефектът от по-топлата вода в океаните може да се окаже водеща причина за топенето на ледниците.

Снимка 379417

Източник: Guardian graphic. Source: European Geosciences Union

Майкъл Уоловик, изследовател в Принстънския университет, и негови колеги са прибегнали до компютърни модели, за да проверят влиянието, което ще окажат преградите. Те са взели за отправна точка ледникът Туейтс (Thwaites) в Антарктида, който със своите 80-100 километра е един от най-широките ледници в света.

Те са установили, че за създаването на структура от изолирани колони или могили на океанското дъно с височина 300 метра ще са необходими между 0,1 и 1,5 кубични километра материал. Това ще направи такъв проект подобен като количеството материал за изграждането на изкуствените Палмови острови в Персийския залив, за които са използвани 0,3 кубични километра пясък и камъни или Суецкия канал, за който е изкопан 1 кубичен километър.

Изграждането на структура от такъв вид има около 30% вероятност да предотврати разпадането на западната част на арктическата ледена покривка, според моделите.

Може да бъде изградена малка подводна стена, която според учените има 70% шанс да спре половината от топлата вода до ледената покривка.