Най-големият брой жертви на коронавируса са регистрирани през последните 24 часа в Сърбия, страната се приближава към катастрофален сценарий. Това обяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до коронавируса, днес е най-тежкият ден за Сърбия, но следващите няколко дни вероятно ще бъдат още по-тежки. През последните 24 часа имаме 47 починали (от въздействието на коронавируса), което е най-високият брой от началото на епидемията. Ситуацията в болниците за нас е ужасно трудна, защото ако трябва да приемате по 10 000 души на ден, от които да бъдат хоспитализирани 1000 души, а нямате нито едно свободно легло, тогава всичко ви е ясно, ясно е в каква ситуация се намираме. Ако не бъдем отговорни, ще се приближим до един наистина катастрофален сценарий", коментира държавният глава на западната ни съседка.

Сърбия въвежда по-строги мерки срещу коронавируса

Сърбия въвежда по-строги мерки срещу коронавируса

Предвижда се и строг контрол за спазване на мерките...

Сръбският държавен глава припомнил, че страната преговаря за доставката на ваксина, но засега в Сърбия няма ваксина. По-рано Вучич заяви, че Белград преговаря за закупуването на ваксина в рамките на механизма COVAX, както и с Китай, Русия и Великобритания.

Вчера страната регистрира рекорден брой заразени с коронавируса от началото на епидемията. По данни на Министерството на здравеопазването на страната новозаразените са били 7 579 души, а от началото на епидемията са починали 1 315 души. В същото време според лекарите реалният брой на заразените хора в страната може да е поне 10 пъти повече.

Във връзка с увеличаването на броя на заразените хора, сръбското правителство от 24 ноември за следващите 10 дни ограничи работата на всички развлекателни заведения, търговски центрове и магазини между 18:00 до 05:00 часа. Учениците от средните училища минаха на дистанционно обучение, зимната училищна ваканция се удължава до 30 дни. Премиерът Ана Бърнабич отбеляза, че кабинетът обмисля възможността за комендантски час, но засега е решил да се въздържи от тази крайна мярка.

По-рано властите ограничиха до пет броя на хората, на които е позволено да се събират на закрито и на открито.

Вучич: Сърбия няма да спира икономиката въпреки Covid-19

Вучич: Сърбия няма да спира икономиката въпреки Covid-19

Вучич призова гражданите да бъдат осъзнати и предпазливи