Вулкан изригна в ски курорт в Япония, северозападно от Токио. Става въпрос за вулкана Кусацу-Ширане, намиращ се на 2 160 метра надморска височина. Вулканът се намира на главния японски остров Хоншу, на границата на префектурите Гума и Нагано.

При изригването на вулкана във атмосферата се е отделило голямо количество пепел, най-вероятно в района са се образували и лавини.

Вследствие на бедствието са пострадали най-малко 4 души. Според различните световни агенция броят на ранените е различен. Според местния сайт "Kyodo News" пострадалите са 15, според "АBC news" при инцидента са ранени 9 души.

Според японската метеорологична агенция и спасителните служби в страната при лавина са пострадали най-малко 4 души. Други източници сочат, че при изригването на вулкана лавина е затрупала 5 души, които са били на военно ски обучение в районa.

Други двама души са пострадали, докато се предвижвали в лифт. Прозорецът на кабинката е бил ударен от вулканични камъни, които били изстреляни във въздуха при изригването. Има информация и за 5 души със счупени крайници, но без по-сериозни наранявания, които да застрашат живота им.

Хората, намиращи се в курорта, са призовани да напуснат зоната с радиус от 2 км около изригналия вулкан.

Метеорологичната агенция в Япония е повишила статуса на вулканични тревоги до трето ниво. Поради това се ограничават входовете на планината. Има вероятност от изхвърлянето на много пепел.