Японската метеорологична агенция призова жителите да се евакуират от части на южния остров Кюшу в събота, преди голям и мощен тайфун, който се очаква да донесе проливни дъждове и да предизвика локални наводнения достигне сушата в неделя, предава Ройтерс.

"Нанмадол", класифициран като супертайфун от Съвместния център за предупреждение за тайфуни на ВМС на САЩ, има потенциала да бъде най-разрушителната тропическа буря, връхлетяла Япония от десетилетия.

Японската метеорологична агенция съобщи, че може да издаде "специално предупреждение" за префектура Кагошима и други части на остров Кюшу, най-южния основен остров на Япония, още в събота вечерта заради опасност от високи вълни и проливни дъждове в регионите. Това ще бъде първото подобно предупреждение за която и да е префектура на север от веригата острови Окинава, съобщават местните медии.

"Безпрецедентни" бури и валежи може да ударят района, казаха японските метеоролози на телевизионна пресконференция, призовавайки жителите там да се евакуират, преди да се стъмни.

До 500 литра на квадратен метър дъжд се очакват в неделя, докато в централния регион Токай могат да паднат до 300 л / кв. м , прогнозира агенцията.

Местната железопътна компания започна да спира някои влакови линии в събота преди очакваните масови спирания в неделя. Десетки полети през уикенда в южния регион са отменени, съобщи телевизия NHK.

"Нанмадол", 14-ият тайфун за сезона, беше близо до южния японски остров Минами-Дайто, насочвайки се на северозапад със скорост 20 км в час в събота следобед. Ветровете в центъра на бурята духат със 198 км в час, с пориви до 270 км/ч, според Японската метеорологична агенция.

Тайфунът, еквивалентен по сила на ураган от клас 5 в Атлантическия океан, се очаква да се насочи на изток и да премине над Токио във вторник, преди да излезе отново в морето до сряда.

Местни телевизионни оператори излъчиха кадри от силни ветрове и дъжд, които вече връхлитат върху южната верига острови Окинава.

Стотици отменени полети заради тайфун наближаващ Южна Корея

Стотици отменени полети заради тайфун наближаващ Южна Корея

Лошото време засегна и Япония