Южна Корея регистрира още един рекорд от 1 842 заразени с коронавируса (COVID-19) в рамките на 24 часа, докато изпитва затруднения да обуздае най-тежката си коронавирус вълна досега на фона на увеличаването на заразените в цялата страна, подхранвано от по-заразния "Делта" вариант, информира "Ройтерс".

Последните данни включват най-малко 270 моряци на антипиратски военен разрушител, патрулиращ край водите на Африка, които са били откарани вкъщи по въздух във вторник след заразяване с COVID-19.

Властите обмислят да разширят ограниченията, наложени за столицата Сеул и съседните райони миналата седмица, след като малки клъстери продължават да се появяват в цялата страна.

Южна Корея с нов черен рекорд по заразени с COVID-19

Южна Корея с нов черен рекорд по заразени с COVID-19

От 52 милиона души в страната 32% са получили поне една доза

Около 64,3% от 1 533 заразени, инфектирали се на територията на страната, идват от региони извън метрополията на Сеул, което е най-високото ниво от първата COVID-19 вълна в страната, избухнала от църква в югоизточния град Тегу.

Числата за метрополията на Сеул леко са спаднали от повече от 80% след ограничения като забрана за събиране на повече от двама души след 18:00 часа.

Властите предупредиха срещу поредна протестна демонстрация, огранизирана от синдикатите в петък в град Вонджу, югоизточно от Сеул, която може да се превърне в супер разпространител на вируса, заяви представител на Корейската агенция за контрол и превенция на болестите на пресконференция.

Последният протест на синдикатите на 3 юли събра около 8 000 участници, които се противопоставиха на правителствената забрана и пренебрегнаха предупрежденията. Досега трима демонстранти са дали положителни проби. 

Общият брой на заразените в Южна Корея достигна 184 103 души, от които са починали 2 063 души. Малко над 13% от 52-милионното население са напълно ваксинирани.

В разгара на COVID-19: Южна Корея принудена да спре ваксинацията

В разгара на COVID-19: Южна Корея принудена да спре ваксинацията

Заради изчерпване на наличните количества ваксини