56-годишен мъж от Хонконг е първият човек в света, заразен с хепатит Е, който досега е откриван само при плъховете, съобщават световните информационни агенции.

Изследователи изтъкват, че остава неясно по какъв начин мъжът се е заразил с вируса, но кофи за боклук пред жилището му гъмжали от плъхове.

Досега не е имало доказателства, че този щам на вируса може да бъде предаван на хората.

Човешката версия на хепатит Е обикновено се разпространява чрез замърсена питейна вода.

Лекарите са открили случая, след като тестовете на човека са показали абнормна чернодробна функция след чернодробна трансплантация.

По-нататъшни тестове са показали, че той е носил щам на хепатит, "силно различаващ се" от щама, който засяга хората, изтъкнаха изследователи от Университета в Хонконг.

"Ние предполагаме, че замърсяването на храната с инфектирани фекалии на плъхове в хранителното снабдяване е възможно", изтъкват учените в доклад.

Заразеният мъж се възстановява.

Симптомите на човешкия щам на хепатит Е включват жълтеница и понякога умора, треска, гадене, повръщане и болки в корема.

Повечето хора ще преодолеят вируса, въпреки че за някои, като тези с имунна недостатъчност или бременни жени, той може да се окаже фатален.

Често заболяванията се разпространяват от животни на хора. Повече от 60% от възникващите инфекциозни заболявания произхождат от животни.

Продължителният период на горещо и влажно време е предизвикало ескалиране на проблемите с гризачите в Хонконг.