Здравното министерство на Испания обяви, че използването на маски за лице в страната ще бъде задължително в затворени пространства и на улицата, където не може да се спазва двуметровата безопасна дистанция, информира "Паис".

Министърът на здравеопазването Салвадор Ила по-рано обяви, че правителството обмисля да разшири използването на маски, които са задължителни за обществения транспорт в Испания от 4 май, когато бяха разхлабени ограничителните мерки, за да могат хората да излязат навън за тренировки и разходки. Здравният министър обаче не даде повече подробности относно плана.

Испания с невиждано малко от средата на март жертви на COVID-19

Испания с невиждано малко от средата на март жертви на COVID-19

Новозаразените са само 285 души

Централното правителство и премиерите на областите се срещнаха вчера следобед по време на сесия на Междуведомствения съвет на Националната здравна служба (SNS), за да обсъдят предложението за разширяване на използването на маски. На тази среща беше постигнато споразумение личните предпазни средства да бъдат задължителни в затворени помещения и на улицата, "ако не е възможно да се гарантира безопасно минимално разстояние от два метра", се казва в съобщение на пресцентъра на здравното министерство.

Носенето на маски беше една от мерките, които претърпяха най-различни варианти от началото на кризата с новия коронавирус. В началото властите не препоръчаха да се носят от хора без симптоми, след това направиха обратен завой и препоръчаха да се използват, преди окончателно да решат, че маските ще бъдат задължителни в обществения транспорт.

Досега използването на маски е "препоръчително" в райони, където не може да се спазва двуметровата безопасна дистанция. Министерската заповед за разширяване на тяхното използване ще бъде публикувана в Държавен вестник през следващите дни. След като бъде публикувана, маските за лице ще станат задължителни във фирмите и затворените обществени пространства. В заповедта ще се изясни при какви условия те трябва да се носят и на улицата.

Испания планира да отвори границите за туристи в края на юни

Испания планира да отвори границите за туристи в края на юни

Миналата седмица Мадрид изненада партньорите от ЕС с налагането на задължителна карантина

Маските, които в момента се препоръчват за употреба от обществото, са така наречените хигиенни маски или хирургически. Когато се използват правилно, те са по-ефективни за предотвратяване човек с коронавирус да зарази някой друг, отколкото да предпазват човек да бъде заразен.

В началото на пандемията се смяташе, че безсимптомните носители на коронавируса имат малък шанс да го предадат, поради което по-голямата част от международните организации, включително Европейския център за защита и контрол на заболяванията и Световната здравна организация (СЗО) препоръчаха маските да бъдат запазени за тези, които показват симптоми на COVID-19, както и за здравните работници.

Но с течение на времето и с натрупаното знание за болестта, стана ясно, че хората могат да предадат коронавируса в дните преди да развият симптоми или дори без да имат никакви симптоми.

Испания и Италия сред европейски държави, разхлабващи ограниченията

Испания и Италия сред европейски държави, разхлабващи ограниченията

Повечето бизнеси в Италия ще отворят след над два месеца национална блокада

В отговор на въпрос за използването на маски, миналата седмица от испанското здравно министерство заявиха: "Няма да даваме становище за или против да бъдат задължителни. Вече има силна препоръка за всеки, който излезе на улицата (да носи такава). Да ги направим задължителни означава малко да прекалим, може да е добре, но може би трябва да действаме в други области. Най-добрата маска е разстояние от два метра."

Много здравни експерти предупредиха, че носенето на маска може да бъде проблем за някои хора, като тези с тревожност, хронична белодробна обструктивна болест или други с респираторни проблеми.