Италия и Испания са сред европейски държави, които допълнително ще разхлабят ограничителните мерки в борбата с коронавируса от днес, информира Би Би Си.

Повечето бизнеси в Италия, включително баровете и фризьорските салони, ще отворят след над два месеца национална блокада. Испания ще отмени някои рестрикции извън Мадрид и Барселона, като ще се позволява събиране на групи до 10 души.

Премиерът на Испания поиска удължаване на извънредното положение с още месец

Премиерът на Испания поиска удължаване на извънредното положение с още месец

Трябва да бъде последното удължаване на извънредното положение

Властите решиха да започнат да отменят ограничения след спад на смъртните случаи от коронавирус. Вчера в Италия бяха регистрирани най-малко починали от вируса от влязлото в сила извънредно положение през март. За последните 24 часа бяха потвърдени 145 починали, което е значителен спад от повече от 900 жертви на 27 март.

В Испания смъртните случаи паднаха под 100 за първи път от налагането на рестрикциите.

От днес ресторантите, баровете, кафенетата, фризьорските салони и магазините ще могат да отворят в Италия, но само ако осигурят социална дистанция. Католическите църкви се подготвят да възобновят литургиите, но също ще се прилага социална дистанция и вярващите трябва да носят маски. На другите изповедения също ще им бъде позволено да провеждат религиозни служби.

В Испания до края на седмицата повечето испанци ще излязат от блокадата. От днес се позволява сядането на открито в барове и ресторанти. Семействата ще могат да се събират отново и срещите с приятели до не повече от 10 души ще бъдат разрешени.

Италия отваря границите за туристи от ЕС от началото на юни

Италия отваря границите за туристи от ЕС от началото на юни

Няма да има задължителна 14-дневна самоизолация

В Мадрид и Барселона, както и някои други райони в Северозападна Испания, повечето рестрикции ще останат в сила, но малките магазини ще отворят.

Белгия отваря началните и основни училища при стриктни условия.

Португалия, Гърция, Дания и Ирландия са сред редица държави, които също разхлабват мерките. В България от днес отварят моловете, фитнесите и детските кухни. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,5 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 307 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,7 млн. случая и повече от 315 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,7 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".