Правителството на Испания ще поиска ново удължаване на извънредното положение с един месец до завършване на плавното разхлабване на ограничителните мерки в борбата с разпространението на коронавируса. Това съобщи испанският премиер Педро Санчес, цитиран от АФП.

Испания с най-ниска смъртност от Ковид-19 от средата на март

Испания с най-ниска смъртност от Ковид-19 от средата на март

В събота от коронавируса са починали 102 души в сравнение със 138 жертви в петък

Трябва да бъде последното удължаване на извънредното положение и ще продължи до прекратяване на блокадата. Поради тази причина...вместо да бъде удължено с 15 дни, ще бъде за месец, каза той.

Ако мярката бъде прокарана в парламента, това означава, че извънредното положение, което изтича на 24 май, ще бъде удължено до края на юни.

Испания обяви извънредно положение на 14 март, за да забави разпространението на коронавируса, който отне живота на повече от 27 000 души, а над 230 000 се заразиха. Извънредното положение беше удължавано на четири пъти. Испанските власти започнаха да разхлабват мерките, като този процес трябва да приключи в края на юни.

Коронавирус: Испания наложи 14-дневна карантина на идващите от чужбина

Коронавирус: Испания наложи 14-дневна карантина на идващите от чужбина

Нови ограничения и за трансграничните пътувания

От 11 май половината испанско население се възползва от разхлабването на ограниченията, като кафенетата с тераси са отворени, а на хората се позволява да се събират в групи до 10 души. От понеделник ¾ от населението на страната ще може да се радва на тези свободи, въпреки че тези мерки не са отменени в най-тежко засегнатите региони като Мадрид и Барселона.

По-рано стана ясно, че Испания е регистрирала най-ниска смъртност от Covid-19 от средата на март.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 300 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,5 млн. случая и повече от 307 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".