Испания започна да налага карантина от днес на идващите от чужбина пътници и добави нови ограничения за трансграничните пътувания, за да предотврати разпространението на новия коронавирус (COVID-19), докато броят на починалите в страната намалява, отбелязва "Ройтерс".

От днес хората, които пристигат от чужбина, трябва да прекарат две седмици в самоизолация вкъщи. Освен това испанските власти удължиха съществуващите ограничения за влизане в Испания до 15 юни и ограничиха достъпа до пет летища и осем морски пристанища.

Няколко десетки пътници, идващи от чужбина на различните испански летища, са били проверени за треска и им е била измерена температурата, като са получили брошури с указания, които трябва да спазват.

Испания потвърди най-малко починали от Ковид-19 от понеделник

Испания потвърди най-малко починали от Ковид-19 от понеделник

Министерството на здравеопазването съобщи зa 138 починали

"Не можем да напускаме домовете си в продължение на 14 дни, като изключението е ходене на лекар или до хранителен магазин, да спазваме дистанция, винаги да носим маска, когато излизаме, и това е всичко", отбеляза Розали Галего, пътничка, която е кацнала в Мадрид с полет от кубинската столица Хавана.

Новите ограничения, наложени на пътниците, бяха приети, след като броят на починалите за изминалото денонощие спадна до 138 души в сравнение с над 200 жертви вчера. Жертвите в рамките на 24 часа постоянно намаляват след достигането на пика от 950 починали в началото на април.

Властите увериха, че строгата блокада, наложена в страната, и ограниченията за пътуване от чужбина са допринесли за ограничаване на заразяването.

Броят на заразените се увеличи до общо 230 183 души, въпреки че тестването за антитела на извадка от 60 000 души в Испания показва, че 2,3 млн. души са изкарали заболяването.

През последните дни испанските власти започват да облекчават мерките с различни темпове в отделните области. В някои райони на страната баровете и ресторантите дори получиха разрешение за отваряне на тераси, докато блокадата е по-затегната в най-тежко засегнатите райони като Мадрид и Барселона, двата най-големи града в Испания.

Франция плаши Испания с ответна карантина за влизащите в страна

Франция плаши Испания с ответна карантина за влизащите в страна

Париж ще наложи реципрочни карантинни мерки

Постепенното премахване на блокадата предизвика опасения, че втора вълна на епидемията може да засегне страната. Тези опасения са оправдали карантината, наложена на пътниците от чужбина, и другите ограничения за трансграничните пътувания, посочиха властите.

Ходът на Испания обаче не беше приет добре във Франция. Френските власти заявиха, че ще отвърнат и ще наложат карантина на пътуващите от Испания.

Испанският министър на вътрешните работи Фернандо Грандес Марласка отхвърли наличието на каквото и да е напрежение с Франция.

"Няма никакво безпокойство. Това са мерки, предприети в рамките на Европейския съюз", каза той пред радио Cadena Ser.

Германия отменя двуседмичната карантина за пристигащи от ЕС и Шенген

Германия отменя двуседмичната карантина за пристигащи от ЕС и Шенген

Новата мярка ще се прилага при условие, че пристигащият в Германия пътува от държава с малко случаи