Пристигащите в Германия от ЕС и Шенгенската зона повече няма да бъдат поставяни под двуседмична карантина, както беше в случая от март, обяви Министерството на вътрешните работи, цитирано от "Гардиън".

Новата мярка ще се прилага при условие, че пристигащият в Германия пътува от държава, в която няма високо ниво на заразени с коронавирус. Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Великобритания също са включени. Говорител на силовото ведомство на Германия предупреди, че щом се увеличи нивото на заразяване в тези държави, правилото за карантина веднага ще бъде върнато. Карантина от две седмици все още се прилага за пристигащи от други държави.

Горенето на флага на ЕС вече се наказва със затвор в Германия

Горенето на флага на ЕС вече се наказва със затвор в Германия

Класифицира го като престъпление от омраза

Германският Институт "Роберт Кох" съобщи, че внимателно ще следи ситуацията в другите държави, за да предупреждава за опасните райони. Все още не са разкрити подробности за прилагането на новите правила.

От 25 май полетите между Германия и Гърция ще бъдат възобновени. Но официално призивът германците да не пътуват в чужбина остава до най-малко 14 юни.

Външният министър Хайко Маас ще проведе видеоконференция с колегите си от европейските държави, предимно с колегите си от държавите, където ходят най-много германци, включително Испания, Италия, Австрия, Гърция, Хърватия, Португалия, Малта, Словения, Кипър и България. Целта е да координират отварянето на границите, включително и сключване на споразумения за бързото им затваряне в случай на увеличение на заразените с коронавирус.

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

БВП на Германия се сви с 2,2% през първото тримесечие

В сряда вътрешният министър Хорст Зеехофер съобщи, че отварят границите с Франция, Швейцария и Австрия от 15 юни. От сряда е нормализиран граничният трафик между Германия и Люксембург. Все още продължават преговорите за Дания.