Германия ще започне постепенно разхлабване на граничния контрол от тази събота, съобщи ДПА. Това е решено на днешната среща на федералното правителство.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер съобщи, че целта е напълно премахване на граничния контрол на 15 юни.

Австрия отваря границата с Германия на 15 юни

Австрия отваря границата с Германия на 15 юни

Днес федералният кабинет в Берлин ще обсъди отварянето на границите

Зеехофер каза още, че е съгласувано граничният контрол с Франция, Швейцария и Австрия, който приключва на 15 май да бъде удължен до 16 юни, но колкото се може повече гранично-пропускателни пунктове ще бъдат отворени.

"Целта е от средата на юни да имаме свободно движение в Европа", каза министърът и добави, че граничният контрол може да бъде върнат, ако се появят нови огнища на зараза с коронавирус.

Вчера по време на среща с депутати от управляващия Християндемократически съюз канцлерът Ангела Меркел е заявила, че граничният контрол трябва да бъде премахнат възможно най-скоро, но не посочи конкретна дата, информира "Блумбърг", позовавайки се на източник.

По-рано стана ясно, че Германия и Австрия са се договорили са отворят границата на 15 юни. Границата е затворена за пътуващи от средата на март заради коронавируса.

Германия регистрира 69 смъртни случая от COVID-19

Германия регистрира 69 смъртни случая от COVID-19

Берлин взема мерки

Междувременно Полша ще удължи граничните проверки до 12 юни заради пандемията от коронавирус, обяви вътрешното министерство, цитирано от "Ройтерс".

Полша затвори границите си за чужденци през март, за да спре разпространението на вируса и оттогава на четири пъти удължи ограниченията. Полските граждани, дипломатите, чужденците с право да пребивават в страната и професионалните шофьори могат да влизат в държавата през определени пунктове.

Иначе централноевропейската страна започна да разхлабва някои други ограничения. Отвори търговските центрове, хотелите, игралните площадки и детските градини. Днес се очаква правителството да обяви, че ще отмени ограниченията за училищата, ресторантите и фризьорските салони.

В Полша има 17 062 случая и 847 починали от коронавирус. Във вторник страната регистрира най-много случаи за ден заради бързото разпространяване на вируса сред миньорите.