Германия обяви публичното изгаряне на флага на ЕС или на друга държава за престъпление, наказуемо с до три години затвор, класифицирайки го като престъпление от омраза, съобщава БиБиСи.

Гласуването в Бундестага за оскверняване на чуждестранните знамена се равнява на престъплението за оскверняване на германското знаме. Същото важи и за химна на ЕС, "Ода на радостта" на Бетовен.

Този ход последва жалби на социалдемократите (СПД) за изгарянето от протестиращи на израелския флаг в Берлин през 2017 г.

Министърът на правосъдието Кристин Ламбрехт, член на СПД, заяви, че "изгарянето на знамена публично няма нищо общо с мирните протести". Тя добави, че това представлява "омраза, гняв и агресия" и наранява чувствата на много хора.

Новият закон се прилага и за оскверняване, освен за изгаряне, като публично разкъсване на знаме. Публичното показване на нацистката свастика и други нацистки символи вече е забранено в Германия.

Крайно дясната Алтернатива за Германия осъди новия закон като "прекомерна намеса в свободното слово и художественото изразяване".

Оскверняване на знамето на ЕС във Великобритания не е престъпление, но Франция направи оскверняването на трикольора, наказуемо с глоба до 7500 евро или шест месеца затвор.

Испания, Италия и Гърция също имат закони, забраняващи оскверняването на националния флаг.