Търговските обекти от тип мол, фитнес залите и детските кухни отварят от днес.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов разпореди да се отворят моловете от понеделник след срещата му с представители на големи търговски обекти и Българската ритейл асоциация. На срещата участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По-късно здравният министър издаде заповед.

Ананиев издаде заповед за отваряне на моловете и фитнесите от понеделник

Ананиев издаде заповед за отваряне на моловете и фитнесите от понеделник

Затворени остават игралните зали, баровете и закритите заведения

По време на срещата детайлно са били разискани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас, уверяват от МС.

Търговските центрове бяха затворени още с обявяването на извънредно положение, като в тях работеха само хранителните магазини, аптеките и застрахователните и банкови офиси, където имаше такива. От името на БСК бе разпространено писмо с искане да се състави план и да се посочи конкретна дата за започването на работа на моловете.

Борисов отваря моловете

Борисов отваря моловете

От понеделник отварят, а до края на деня Ананиев издава заповед

Остава обаче забраната на територията на търговските центрове да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес се разрешава и използването на фитнес залите.Те могат да възстановят работа при заетост на местата не повече от 10 души за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

Фандъкова иска повече униформени около моловете утре

Фандъкова иска повече униформени около моловете утре

Заради "Черния петък"

През уикенда столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че от понеделник, днес, детските кухни възобновяват работа. Всички помещения, в които се приготвя храната, вече са дезинфекцирани според изискванията на Здравната инспекция и Агенцията за безопасност на храните.

На всички служители на детските кухни са направени тестове за коронавирус. Храната ще бъде раздавана в 75 пункта в София. Ще важат купоните, заверени в средата на март.