Италия отваря страната за европейски туристи от началото на юни и отменя задължителната 14-дневна карантина, обяви правителството, цитирано от АФП.

Премиерът на Италия Джузепе Конте наложи стриктни ограничителни мерки в началото на март за спиране разпространението на коронавируса, който уби повече от 31 500 души в Италия. Мерките засегнаха всички туристи в страна, която изключително много зависи от туристическия сектор.

Още близо 250 жертви на COVID-19 в Италия

Още близо 250 жертви на COVID-19 в Италия

Общият брой на жертвите от началото на епидемията вече е 31 610 души

Въпреки че Италия никога официално не е затваряла границите и позволяваше на хората да ги пресичат по работа или здравословни причини, правителството забрани движението за туризъм и наложи на пристигащите в държавата задължителна двуседмична карантина.

През март Европейският съюз забрани на чужденците да влизат в Шенгенската зона с изключение на здравни работници и при неотложни пътувания.

Но в сряда Европейският съюз излезе с план за постепенно възстановяване на туризма през лятото, призовавайки страните членки да отворят вътрешните граници, докато в същото време препоръча външните граници на Общността да останат затворени най-малко до средата на юни.

Свободно движение в Италия от 3 юни

Свободно движение в Италия от 3 юни

Магазините за търговия на дребно и други бизнеси ще отворят от понеделник

В прессъобщението италианското правителство не отбелязва конкретно на кои чужденци ще им бъде позволено да посещават страната, но се подчертава, че новите мерки отговарят на "правния ред в ЕС".

От 3 юни всеки от Шенгенската зона ще може да влиза на територията на Италия, но без да е необходима задължителна самоизолация. Италианците ще могат свободно да пътуват в страната, макар че местните власти могат да ограничат пътуванията, ако има увеличение на заразените с коронавирус. Движенията до и от чужбина могат да бъдат ограничени с регионална заповед.

Последното решение също е глътка въздух и за селскостопанския сектор, който разчита на 350 000 сезонни работници от чужбина.

Пак сериозен ръст на починалите от COVID-19 в Италия

Пак сериозен ръст на починалите от COVID-19 в Италия

Общият брой на починалите вече е 31 368 души

Лобистката група Coldiretti съобщи, че фермерите вече се подготвят да организират приемането на 150 000 работници от Румъния, Полша и България.

От понеделник ресторантите, баровете и фризьорските салони отварят, което е две седмици по-рано от предварителния план. Магазините също отварят, а италианците най-накрая ще могат да посещават приятели, ако са в същия регион. Църковните служби ще бъдат възобновени, но ще трябва да се спазват правилата за социална дистанция. Джамиите също ще отворят. 

Събиранията на големи групи остават забранени.

Италия бори COVID-кризата с план за 55 млрд. евро

Италия бори COVID-кризата с план за 55 млрд. евро

Разрешава се престоят на чужди работници в земеделието и домашната помощ

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 300 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,5 млн. случая и повече от 307 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".