Учени от Германия и Финландия оценяват, че зоните в Балтийско море, където липсва кислород, стремително нарастват и вече са достигнали обща площ от 70 хиляди квадратни километра. Проучването е публикувано в сп. Biogeoscience.

Експертите са проучили две 4-метрови седиментни ядра, извлечени от дъното на Архипелагово море - части от акваторията на Балтийско море между Ботническия и Финския залив. В резултат на това учените са достигнали до заключението, че през последните 100 години загубата на кислород в Балтийско море значително се е увеличила.

Покачването на морското равнище може да струва 14 трлн. долара годишно

Покачването на морското равнище може да струва 14 трлн. долара годишно

Това дори не е най-лошият сценарий

Освен това така наречените "мъртви зони" са поразили почти всички видове морска фауна, включително мекотели и прешленести червеи.

Според изследователите основната причина е изхвърлянето на битови, промишлени и селскостопански отпадъчни води. В тях се съдържат голямо количество хранителни вещества, например азот и фосфор, които предизвикват бързо размножаване на водорасли.

Мъртвите водорасли потъват на дъното, където те се преработват от бактерии, които активно консумират кислород и поради тази причина той постепенно изчезва от морето.

Учените смятат, че този процес може да се забави, ако количествата на замърсяването се ограничат, но възстановяването на някои райони може да отнеме десетилетия, защото водораслите се размножават и заради азота от атмосферата.