Неуспехът да се реализира ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, поставено като цел от Парижкото споразумение за климата, което е подписано от всички страни по света без САЩ и Сирия, ще доведе до повишаване на морското равнище и ужасяващи глобални икономически последици.

Това показва ново проучване, проведено от Националния океанографски център на Великобритания, което е публикувано в сп. Environmental Research Letters.

Установено е, че покачването на морските равнища може да струва 14 трлн. долара до 2100 г., ако не бъде изпълнена целта за удържане на световните температури под 2 градуса над нивата от прединдустриалната епоха.

Гигантски сенник в небето може да реши глобалното затопляне

Гигантски сенник в небето може да реши глобалното затопляне

Звучи като научна фантастика, но не е

Изследователите също така са установили, че страни с по-висок от средния доход като Китай ще изпитат най-голямото увеличение на разходите за наводнения, докато страните с най-високи доходи ще страдат най-малко, благодарение на съществуващите високи нива на защитна инфраструктура.

Д-р Светлана Йеврейева от Националния океанографски център, която е водещ автор на изследването, изтъква: "Повече от 600 млн. души живеят в ниски крайбрежни зони, на по-малко от 10 метра над морското равнище. В затоплящ се климат, глобалното морско равнище ще се повиши заради бурното топене на заледените райони на планетата и заради топлинното увеличаване на океанските води. Така че повишаването на морското равнище е един от най-увреждащите аспекти на нашия затоплящ се климат."

Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне е видимо с просто око на Антарктида

Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне е видимо с просто око на Антарктида

Цял месец работихме сами на целия остров Ливингстън, обясниха нашите полярници

Използвайки доходните групи на Световната банка (страни с високи, над средните, под средните и с ниски доходи), учените са оценили последиците от покачването на морското равнище в крайбрежните райони от глобална гледна точка, както и за някои отделни страни.

"Открихме, че при траектория с повишаване на температурата от 1,5 градуса, до 2100 г. средното ниво на морското равнище ще се е повишило с 0,52 метра. Но ако целта от 2 градуса не бъде изпълнена, ще станем свидетели на средно увеличение на морското равнище от 0,86 метра, а най-лошият сценарий е увеличение с 1,8 м", посочва д-р Йеврейева.

"Ако затоплянето не бъде овладяно, глобалните годишни разходи за наводнения без адаптация ще се увеличат до 14 трлн. долара годишно при средно увеличение на морското равнище от 0,86 м и до 27 трлн. долара годишно за увеличение от 1,8 м. Това ще представлява 2,8 процента от световния БВП през 2100 година", предупреждава ученият.

Прогнозираната разлика в крайбрежните морски нива също така вероятно ще означава, че тропическите райони ще изтърпяват екстремни морски равнища по-често.

Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Милиони хора заплашени от наводнения заради глобалното затопляне

Следващите 20 години са критични за големи територии