Звучи като научна фантастика: създаването, използвайки балони и изтребители, на изкуствен сенник в атмосферата, за да предпазва най-уязвимите страни в южната част на планетата от най-тежките последици от глобалното затопляне, пише "Гардиън".

Ала на фона на засилващия се интерес към "соларното геоинженерство" - не само в западните университети - група учени от развиващите се страни излязоха със силен призив да имат по-тежка дума в посоката на изследването на климатичните промени, изтъквайки, че техните страни са тези, които са в най-голяма опасност.

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

А това беше надеждата за избягване на смъртоносни въздействия на климата

Учените отдавна знаят, че предизвикани от човека събития като замърсяването на атмосферата, димът от горските пожари и вулканичните изригвания могат да създадат охлаждащ ефект.

Това е накарало учени от Харвардския университет да предложат свой собствен експеримент, който те наричат "контролиран в стратосферата пертурбационен ефект", или накратко SCoPEx. Той включва използването на балон за тестване на спорната задача, а именно, че аерозоли, пуснати на височина от 20 километра в атмосферата на Земята, могат да променят отразяващите свойства на облачната покривка.

Сега десетки учени от страни като Бангладеш, Бразилия, Китай, Етиопия, Индия, Ямайка и Тайланд са се присъединили към дебата, като твърдят в сп. Nature, че бедните страни трябва поемат водеща роля в тази област, тъй като имат най-много да печелят или губят от технологията.

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

Охлаждащият ефект отдавна е известен в явления като "корабни писти" - тесни изкуствени облаци от замърсяване, създадени от емисии от кораби, които съдържат повече и по-малки капки вода от типичните облаци, което ги прави по-ярки и отразяващи слънчевата светлина.

"Соларното геоинженерство - инжектирането на аерозолни частици в стратосферата, за да отразяват малко навлизането на слънчева светлина - се обсъжда като начин за охлаждане на планетата", пишат учените.

Уточнява се обаче, че академичните среди не заемат страна дали геоинженерството ще работи. И не всеки е убеден в перспективата на технологията.

В изтекъл проектодоклад за глобалното затопляне, който трябва да бъде публикуван през октомври, панела към ООН от климатични есперти изразява скептицизъм относно соларното геоинженерство, предполагайки, че то може да бъде "икономически, социално и институционално неосъществимо".