В много отношения това e напълно логично. Пациентите с тежка форма на COVID-19 е два пъти по-вероятно да са имали съпътстващи респираторни заболявания и три пъти по-вероятно да са имали сърдечно-съдови проблеми, пише "Гардиън".

А десетилетия на висококачествени изследвания показват, че замърсяването на въздуха уврежда сърцето и белите дробове.

Тъй че дали мръсният въздух, който вече убива най-малко 7 млн. души годишно, подхранва пандемията от новия коронавирус?

Припокриването на много замърсени места като Северна Италия и горещи точки на пандемията е очевидно и предварителните проучвания сочат в тази посока, докато връзката между епидемията от SARS през 2003 г. и мръсния въздух вече е известна.

Потвърждаването на въздействието на замърсяването на въздуха върху тежкия характер на COVID-19 може да доведе до истинска промяна, като показва, че реакцията трябва да се засили на места с лошо качество на въздуха. Ала провеждането на научните изследвания, необходими в условията на глобална пандемия и с несъвършени данни, е трудно.

"Все още нямаме доказателства, които да са свързани пряко със смъртността, но знаем, че ако сте изложени на замърсен въздух, увеличавате шансовете си да бъдете по-сериозно засегнати", изтъква д-р Мария Нейра, директор по обществено здраве в Световната здравна организация (СЗО).

"Започваме да изпращаме съобщения до държави и региони, като посочваме, че ако започвате да имате заразени в онези градове, където имате високо ниво на замърсяване, укрепвайте нивото на готовност, защото може да имате по-висока смъртност", допълва тя.

Основният риск от заразяване с новия коронавирус е контакт със заразен човек, а качеството на здравеопазването е жизненоважно за определяне на резултата.

Но замърсяването на въздуха може да е важно по три начина, показват проучванията. Най-добре е разбрана по-високата смъртност заради отслабените от мръсния въздух бели дробове и сърца. Замърсителите също така възпаляват белите дробове, което потенциално прави по-вероятно заразяването с вируса и предизвиква опасения за увеличаващите се нива на замърсяване след премахването на блокадите. И накрая, частиците от замърсяването могат дори да помогнат за пренасянето на вируса още по-далеч.

Проучванията, направени досега по света, са предимно "предварителни снимки" - те все още не са подкрепени от независими учени чрез процеса на проверка. Това включва няколко експерти, които проучват работата и изискват отстраняване на всички недостатъци, но обикновено одобрението отнема между шест месеца до две години.

Изследователите предупреждават, че правдоподобността далеч не е доказана и корелацията не означава непременно причинно-следствена връзка, тъй като може да са важни много други фактори. Но тези първоначални констатации предизвикват безпокойство - и могат да играят решаваща роля, за да ни помогнат да разберем и да се борим с разпространението на пандемията.

Едно американско проучване от уважаван научен екип от Харвардския университет установи, че замърсяването на въздуха е свързано с далеч по-високата смъртност от COVID-19 в цялата страна. Друго, анализирайки европейските данни, стигна до заключението, че високите нива на замърсяване могат да бъдат "един от най-важните фактори" за смъртта от коронавирус, а трети намекват за връзката в Англия.

В Италия коронавирусът е открит в проби от замърсен въздух от учени, които изследват дали това може да позволи пренасянето му на по-големи разстояния и да увеличи броя на заразените хора, въпреки че остава неизвестно дали вирусът остава жизнеспособен върху частиците от замърсяването.

Ново изследване, за което досега не беше съобщавано, е показало силни връзки в Китай, откъдето тръгна пандемията, включително проучване на 324 града, което е взело предвид други фактори като особености на пътуване, метеорологично време, възраст, бедност и тютюнопушене. То е установило, че местата с умерено по-високи нива на замърсяване с азотен диоксид (10 микрограма на кубичен метър) за петте години преди пандемията са имали 22% повече болни от COVID-19, докато по-високите нива на замърсяване с фини прахови частици са отбелязали 15% ръст.

Друг китайски анализ на 120 града, вече публикуван в списание, също е установил значителна връзка, както и предварителни снимки, свързващи замърсяването на въздуха с разболелите се от Covid-19, смъртността и разпространението на заразата. На други места, в Лондон, изследователите установяват връзка между смъртността и замърсяването на въздуха в различни градски квартали, въпреки че не са оценени смущаващите фактори.

Предвид огромната годишна смъртност от замърсяване на въздуха, учените също така изследват дали временният спад на замърсяването на въздуха по време на блокадите може да е спасил човешки живот. В Китай експертите казват, че 25% спад в замърсяването на въздуха в град по време на блокадата може да е предотвратил между 24 000 и 36 000 преждевременни жертви за един месец. Друг анализ е стигнал до заключението, че блокадите на градовете "донесоха ползи за здравето, които надминаха потвърдените жертви заради COVID-19 в Китай".

Оценка за първите две седмици на блокадите в 27 страни изчисли, че са избегнати 7 400 преждевременни смъртни случаи, предимно в Китай и Индия. В Европа Центърът за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA) изчисли, че е имало 11 000 избегнати смъртни случаи от замърсяване на въздуха, включително 1 700 във Великобритания, през месеца до 24 април.