Дългосрочното излагане на замърсен въздух може да бъде свързано с 15 процента от починалите от COVID-19 в световен мащаб. Това показва ново изследване, което подчертава рисковете за здравето, породени от емисиите на парникови газове.

Предишни изследвания показаха как замърсяването на въздуха от изгорелите газове и фабриките отнема две години от живота на всеки мъж, жена и дете на Земята.

Сега експерти в Германия и Кипър казват, че са изчислили дела на починалите от коронавируса по причина на влошаващите се ефекти от замърсяването на въздуха.

Изследването им, публикувано в списание Cardiovascular Research, се основава на данни за здравето и болестите от САЩ и Китай, свързани със замърсяването на въздуха, COVID-19 и SARS - сериозно белодробно заболяване, подобно на COVID.

Те са комбинирали това със сателитни данни за глобалното излагане на микроскопични частици, както и наземни мрежи за наблюдение на замърсяването, за да изчислят до каква степен замърсяването на въздуха може да бъде причина за смъртните случаи от COVID-19.

В Източна Азия, която има едни от най-високите нива на вредно замърсяване на планетата, авторите установяват, че 27 процента от починалите от COVID-19 могат да се отдадат на въздействието върху здравето на лошото качество на въздуха. В Европа делът е 19 процента, в сравнение със 17 процента в Северна Америка.

"Ако и дългосрочното излагане на замърсен въздух, и заразата с вируса COVID-19 се обединят, тогава имаме неблагоприятно въздействие върху здравето, особено по отношение на сърцето и кръвоносните съдове", изтъква съавторът на статията Томас Мунцел. Той подчертава, че замърсяването на въздуха прави известни COVID-19 рискови фактори като белодробни и сърдечни проблеми по-вероятни.

По-конкретно, екипът отбеляза, че частиците изглежда повишават активността на рецептора върху белодробните клетъчни повърхности, ACE-2, за който е известно, че участва в начина, по който COVID-19 заразява пациентите. "Така че имаме двоен удар: замърсяването на въздуха уврежда белите дробове и увеличава активността на ACE-2, което от своя страна води до засилено поемане на вируса", обяснява Мунцел, професор в Университетския медицински център на университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц.

Авторите подчертават, че приписването на починалите от COVID-19 на замърсяването на въздуха не означава, че самото замърсяване убива хората с COVID, макар че те не изключват такава причинно-следствена връзка.

Джос Лелиевелд от Института "Макс Планк" по химия отбеляза пред "Франс прес", че изследването показва, че "частиците на замърсяването са съфактор за влошаване на болестта".

Той каза, че според техните оценки над 6 100 починали от COVID-19 във Великобритания могат да се отдадат на замърсяването на въздуха. В САЩ това число е около 40 000 души. Авторите казват, че без фундаментална промяна в начина, по който градовете използват енергия, включително преход към чисти и възобновяеми енергийни източници, замърсяването на въздуха ще продължи да убива огромен брой хора дори след затихването на пандемията.

"Пандемията завършва с ваксинацията на населението или със стадния имунитет чрез екстензивно заразяване на населението", пишат специалистите и допълват: "Няма обаче ваксини срещу лошото качество на въздуха и климатичните промени. Лекът е да се намалят емисиите."