Излагането на замърсен въздух значително увеличава риска от безплодие. Това показва първото проучване на опасността за населението, пише "Гардиън".

Анализът на 18 000 двойки в Китай е установил, че тези, които живеят с умерено по-високи нива на замърсяване с малки частици, са имали 20% по-голям риск от безплодие, определен като липса на забременяване в рамките на една година целенасочени опити.

Замисълът на проучването не е дал възможност на учените да определят как замърсяването на въздуха може да уврежда плодовитостта, но е известно, че частиците от замърсяването причиняват възпаление в тялото, което може да увреди производството на яйцеклетки и сперматозоиди, уточняват учените. Друго неотдавнашно изследване на 600 жени, посещаващи американска клиника за безплодие, установи, че повишеното излагане на замърсен въздух е свързано с по-малък брой узряващи яйцеклетки в яйчниците.

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Действията за климата могат да спасят милиони животи чрез чист въздух, диета и тренировки

Страните обаче трябва да повишат амбициите си за намаляване на емисиите

Безплодието засяга много милиони двойки по света, но са направени сравнително малко изследвания за въздействието на замърсяването на въздуха. Вече е известно обаче, че мръсният въздух увеличава риска от други аспекти на възпроизводството, включително преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Общите нива на азотен диоксид са толкова лоши, колкото пушенето, за повишаване на риска от спонтанен аборт, а частици от замърсяване са открити от страна на плода в плацентите.

Цин Ли от Центъра за репродуктивна медицина в Трета болница към Пекинския университет в Китай, който е водещ автор на изследването на безплодието, подчерта, че бъдещите родители трябва да са притеснени от замърсяването на въздуха. "Множество проучвания отбелязаха, че замърсяването на въздуха е свързано с много неблагоприятни събития по време на бременност", предупреждава той.

"Приблизително 30% от безплодните двойки са имали необяснимо безплодие", пишат Ли и неговите колеги, като отбелязват, че възрастта, теглото и тютюнопушенето са добре известни фактори, но "(нашето проучване) показва, че замърсяването с малки частици може да бъде непренебрежим рисков фактор за безплодие".

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Сред рисковите фактори са възраст, тютюнопушене и генетика

Предишни проучвания произведоха смесени резултати, но се основаваха на групи хора, които изключваха безплодни двойки или са били проведени в клиники за безплодие. По думите на Ли "пробите от нашето проучване бяха набрани от общата популация, така че нашите констатации могат да бъдат по-обобщаващи".

"Размерът на ефектите, които те наблюдават, изглежда доста висок, което би било притеснително, ако бъде потвърдено и в бъдещи проучвания, особено в среда с ниско замърсяване", отбелязва Том Клеменс от Университета в Единбург. Нивата на замърсяване в Китай са относително високи, уточни той, но се съобщава за вредни ефекти върху възпроизводството при много по-ниски нива. "Толкова очевидно лошото качество на въздуха влияе върху репродуктивната система като цяло", предупреждава той.

Проф. Мирайл Толедано от Имперския колеж в Лондон заяви, че новите изследвания по тази важна тема са много важни, тъй като няма много предишни проучвания по въпроса. Тя каза, че по-ниски нива на замърсяване на въздуха могат да засягат безплодието, но че са необходими още изследвания.

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Близо 125 000 смъртни случаи годишно биха могли да бъдат спасени

Изследването, публикувано в списанието Environment International, се основава на данни от интервюта и въпросници от 18 571 двойки, участвали в голямото проучване на плодовитостта на омъжените жени в Китай. В Китай жените трябва да се регистрират пред властите, преди да се опитат да забременеят, което позволява на изследователите да искат информация от всички жени, които са имали за цел да забременеят.

Изследователите са установили, че жените, изложени на замърсяване с малки частици, което е било с 10 микрограма на кубичен метър по-високо в продължение на една година, са имали 20% по-голям риск от безплодие. Средното ниво на замърсяване за китайските двойки е 57 микрограма на кубичен метър. В британската столица Лондон средната стойност е около 13 микрограма/куб. м.

Резултатите също така са показали, че делът на жените, които не забременяват след 12 месеца опити, се е увеличил от 15% на 26% при сравняване на тримесечието с излагане на най-ниско замърсяване, с тримесечието с най-голямо. Изследователите са взели предвид други фактори, включително възраст, тегло, доход, пушене, пиене на алкохол и нива на физическа активност.

Предишни проучвания на мръсния въздух и плодовитостта са използвали данни за качеството на сперматозоидите, може би защото тe е по-лесно да бъдат получени, като преглед от 2017 г. заключава, че замърсяването на въздуха има "негативно въздействие".

Въпреки че отделни хора претърпяват увреждане на здравето от замърсяването на въздуха, правителствата са тези, които трябва да действат, настоява Клеменс: "Акцентът трябва да се постави върху политиците, а не върху отделните хора."

"Въпреки че със сигурност има стъпки, които отделните хора могат да предприемат, за да ограничат излагането, като системи за филтриране на въздуха в места с голямо замърсяване и избягване на излагане на голям трафик, едва ли ще доведат до съществено различни дългосрочни излагания", обяснява той и подчертава: "Те също не са реалистични за много хора заради социално-икономически ограничения, включително модели на работа и транспортни възможности."