Круизният кораб Viking Sky, който аварира вчера в опасни води край западните брегове на Норвегия с над 1300 пасажери и екипаж на борда, е рестартирал три от четирите си двигателя и ще бъде изтеглен на буксир до пристанище, съобщиха норвежките спасителни служби, цитирани от "Франс прес".

"Три от четирите мотора в момента работят, което означава, че корабът сега може да се движи сам", уточни говорителят на спасителните служби Пер Фьолд.

Край бреговете на Норвегия бедства круизен лайнер

Край бреговете на Норвегия бедства круизен лайнер

Двигателите са отказали при 10-метрови вълни…

Viking Sky загуби мощност и започна да се носи неуправляемо вчера следобед на около 2 км от брега в опасни води и в открито море, което накара капитана да изпрати сигнал за бедствие и да задейства мащабна спасителна операция по въздуха с хеликоптери.

Операцията е продължила и рано тази сутрин, допълни Фьолд.

Полицията уточни, че 338 души от общо 1373 души на борда на Viking Sky досега са били евакуирани с хеликоптери.

Корабът се движи бавно със скорост два до три възела (4-5 км/ч) край опасния скалист бряг, а буксир ще му помогне да стигне до пристанището на Мьолде, на около 500 километра северозападно от Осло.

Полицията съобщи, че 17 души са били откарани в болница.

Пътниците са предимно британци или американци

По информация на посолството на България в Осло няма данни български граждани да са били на борда на круизния лайнер.

Посолството на България в Норвегия следи случая. При необходимост от съдействие български граждани могат да се свържат с мисията на телефон +47 22 55 40 40 и дежурен телефон в извънработно време +47 48650093.