Канадските противопожарни екипи продължават борбата с горските пожари, за да не достигнат те до град Йелоунайф, съобщава "Ройтерс". В града беше обявена заповед за пълна евакуация, като в момента всичките 20 000 жители напускат с коли и самолети. Крайният срок за жителите да напуснат Йелоунайф е на обед в петък.

Властите казват, че пожарът е на 15 км северозападно от града и може да достигне покрайнините до събота, ако няма дъжд.

В Йелоунайф стотици хора чакат да бъдат отведени до летището за един от петте евакуационни полета до съседната провинция Алберта.

Премиерът Джъстин Трюдо свика среща на групата за реагиране при инциденти, за да обсъди пожарите в четвъртък. След срещата министърът на отбраната Бил Блеър каза, че правителството наблюдава отблизо евакуациите и е готово бързо да транспортира жителите по въздух, ако сухопътните маршрути бъдат прекъснати.

Овладян е силният горски пожар в Канада

Овладян е силният горски пожар в Канада

Канадски военни и пожарникари от други държави помагат

Шейн Томпсън, министър на околната среда на територията, каза, че заповедта за евакуация е била издадена късно в сряда, за да се даде време на хората да излязат, преди времето да се е влошило. Около 65% от населението на териториите ще бъде евакуирано, каза той.

Северозападните територии имат ограничена инфраструктура и има само един двулентов път от Йелоунайф до провинция Алберта на юг.

В канадската провинция Британска Колумбия, която претърпя необичайно интензивни пожари тази година, властите предупредиха жителите да се подготвят за екстремни условия на пожар.

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти каза, че специални екипи изсичат дървета близо до града в опит да предотвратят разпространението на пламъците.

Двете най-големи авиокомпании в Канада заявиха, че добавят полети от Йелоунайф и ограничават цените след възмущението в социалните медии относно скока им.

Някои от евакуираните ще бъдат транспортирани със самолет до Калгари, Алберта.

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

Заради пожарите се очакват наситено оранжеви залези в Европа тази седмица

Кралската канадска конна полиция на Йелоунайф казва, че е повдигнала обвинения срещу четири младежи за палеж на гористо пространство в Йелоунайф във вторник вечерта, съобщават от Canadian Broadcasting Corporation. В сряда сутринта полицията каза, че това е един от двата случая на палеж, които разследват там.

Полицията все още издирва двама мъже, заподозрени, че са запалили пожар близо до Лонг Лейк в северозападната част на града във вторник вечерта.

Досега около 134 000 квадратни километра земя в Канада са били опожарени.

Пожарите също са засегнали промишленото и енергийното производство. Производителят на диаманти De Beers заяви, че неговата мина Gahcho Kue, на около 280 км североизточно от Йелоунайф, продължава да работи, въпреки че редица служители от околните общности са били евакуирани.