Силите за сигурност на летище "Орли" в Париж са застреляли мъж, който е взел оръжие от войник. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на информация от вътрешното министерство.

Свидетели разказват, че летището е евакуирано след стрелбата, станала около 8.30 часа местно време (9.30 часа българско).

Мъжът е избягал в магазин на аеропорта преди да бъде застрелян, обясни говорителят на Министерство на вътрешните работи пред АФП. Той допълни, че при инцидента няма ранени.

Убитият на "Орли" е прострелял полицай на път към летището

Убитият на "Орли" е прострелял полицай на път към летището

Познат е на разузнаването като радикализиран мюсюлманин

Скай Нюз допълва, че мъжът е грабнал оръжието на антитерорист и е избягал в ресторант.

Полицията предупреждава обществеността да стои настрана, докато екипи по обезвреждане на бомби претърсиха терминала в случай, че мъжът е заложил някакви експлозиви. Взривни вещества не бяха открити. 

Снимка 284080

Източник: EPA/БГНЕС

След като грабнал оръжието, мъжът избягал в ресторант "Макдоналдс" на летището. След това той е застрелян от граничен полицай.

Войникът е бил част от операция "Сентинел" - разполагане на въоръжени военни по френските улици в резултат на терористичната атака в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж.

"Орли" се намира на 13 км южно от Париж и е второто по големина парижко летище.

Вътрешният министър Бруно льо Ру пристигна на аеропорта. Пред репортери той обяви, че мъжът е познат на полицията и разузнавателните служби. полицейски източник го определи като радикализиран мюсюлманин, но не го посочи по име.

Антитерористичната прокуратура е започнала разследване. Издирват се евентуални съучастници. 

Бащата и братът на убития мъж са арестувани, информира източник от правосъдието, цитиран от "Ройтерс". Той обясни, че действието е рутинно при такива обстоятелства.

Южният терминал на летище "Орли" може да остане затворен до събота вечерта, по информация от ръководителя на фирмата оператор на аеропорта.

В следобедните часове западният терминал бе отворен.

"Редяхме се за чекиране за полет за Тел Авив, когато чухме три или четири изстрела наблизо", разказва свидетел. 54-годишният мъж допълва, че цялото летище е евакуирано. Всички са изведени извън летище, на около 200 метра от входа.

Евакуирани са около 3000 души. Мотивите на мъжа все още не са известни. 

Полицаи, екипи за извънредни ситуации и войници са навсякъде. Някои полети са пренасочени към "Шарл де Гол". 

Снимка 284081

Източник: EPA/БГНЕС

По-късно "Скай Нюз" съобщи, че нападателят е радикализиран мюсюлманин от списъка с наблюдавани терористи. Той е прострелял полицай при блокада на пътя, преди да нападне войник на летището в Париж.

Мъжът е открил огън с оръжие по трима полицейски служители при проверка северно от Париж. Той е ударил полицайка в главата при първата си атака рано тази сутрин.

След това е откраднал две коли, които е изоставил преди да се насочи към летище "Орли", където грабнал оръжието на антитерориста и избягал в "Макдоналдс".

Полицейски източник информира, че мъжът е "радикализиран мюсюлманин, познат на разузнавателните служби и правосъдната система".

Парижкото летище постна в туитър съобщение, че полицията провежда спецоперации. Към гражданите се отправя призив да следват инструкциите на органите на реда.

Франция остава в извънредно положение след серията от смъртоносни атаки, извършени от ислямистки екстремисти през последните две години, включително през ноември 2015 г. в Париж, когато бяха убити 130 души.