Затлъстяването и наднорменото тегло са голям риск за хората, заразени с новия коронавирус (COVID-19), а САЩ са особено уязвими заради високите нива на затлъстяване там. Това обяви главният епидемиолог на Франция, цитиран от световните осведомителни агенции.

Професор Жан-Франсоа Делфреси, който оглавява научния съвет, който съветва френското правителство за епидемията, подчерта, че 17 млн. души от общо 67 млн. население на Франция са сериозно застрашени от коронавируса заради възраст, предшестващо заболяване или затлъстяване.

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Тази ваксина се използва за имунитет срещу туберкулоза

"Този вирус е ужасен, той може да порази младите хора, по-специално затлъстелите млади хора. Тези, които са с наднормено тегло, наистина трябва да бъдат внимателни", изтъкна професорът пред местно радио.

"Ето защо се притесняваме за нашите приятели в Америка, където проблемът със затлъстяването е добре известен и където вероятно ще имат най-много проблеми заради затлъстяването", допълни специалистът.

Делфреси каза, че 88% от заразените с коронавирус са страдали само от тежки грипоподобни симптоми.

Смъртността за млади хора, приети в болница с тежко респираторно заболяване COVID-19, е около 2%, но тя се повишава до 14% за хората, които са по-крехки.

Повече жертви на затлъстяването отколкото на тероризъм

Повече жертви на затлъстяването отколкото на тероризъм

България заема 10-то място по затлъстяване в Европа - с 20%

Въпреки бързото разпространение на вируса във Франция, страната все още е далеч от достигането до момента, в който 50 до 60% от населението е заразено и се е възстановило, като в тази точка е достигнато определено ниво на "стаден имунитет", отбеляза още професорът.

"Първоначалните данни показват, че броят на хората, които може да са развили имунитет, е по-нисък, отколкото сме си представяли, около 10-15 процента", казва ветеранът специалист по инфекциозни болести, който е ръководил френските изследвания за ебола и СПИН.

Той посочи, че е твърде рано да се прекрати блокадата във Франция, която започна на 17 март и ще продължи най-малко до 15 април.

Работата от вкъщи води до болки, страдание и повече алкохол

Работата от вкъщи води до болки, страдание и повече алкохол

Проучването, в което са участвали 500 работници, също показва значително увеличение на оплакванията от мускулно-скелетни смущения

Препоръката на научния съвет беше стриктната карантина да продължи още няколко седмици и че преди блокадата да се отпусне, е необходимо да се намали натискът върху отделенията за интензивно лечение и разпространението на вируса да се забави.

Броят на регистрираните заразени във Франция скочи с рекордните 11 059 души или 11% до общо 109 069 души през последното денонощие, тъй като все повече домове за възрастни хора обявяват кумулативни данни за първи път.

Трето условие за слагане край на блокадата е наличието на достатъчно запаси от оборудване, изтъкна още Делфреси, по-специално маски, комплекти за тестване и инструменти за проследяване на заразени пациенти.

Нов скок на жертвите във Франция – 1417 за денонощие

Нов скок на жертвите във Франция – 1417 за денонощие

11 059 нови случая на заразяване

Капацитетът за тестване за наличие на коронавирус във Франция се повиши от 3000 на ден в средата на март до 30 000 дневно и ще се повиши до 100 000-250 000 на ден в рамките на следващите две седмици, увери епидемиологът.

Затлъстяването е посочено като възможно обяснение за по-високата смъртност на глава от населението от COVID-19 в американския град Ню Орлиънс и в Мексико.