След среща с американската фармацевтична компания Pfizer, която произвежда една от ваксините срещу COVID-19, американските здравни власти повториха, че американците, които са напълно ваксинирани, т. е. са получили две дози, нямат нужда от трета доза, съобщава "Ройтерс", цитирайки говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Миналата седмица Pfizer обяви, че смята да поиска от регулаторните органи на САЩ да позволят поставяне на бустерна доза от ваксината на компанията срещу COVID-19 заради наличие на доказателства за увеличаване на риска от заразяване шест месеца след поставянето на ваксината и разпространението на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса.

Говорителят на министерството отбеляза, че властите заедно с Pfizer следят развитието на ситуацията и ще продължат да обсъждат дали и кога би била необходима трета доза. 

Експерти в САЩ скочиха срещу натиска на Pfizer/BioNTech за трета доза ваксина

Експерти в САЩ скочиха срещу натиска на Pfizer/BioNTech за трета доза ваксина

Учените настояват, че са необходими повече данни

По-рано в интервюта за "Ройтерс" някои водещи експерти по ваксини поставиха под въпрос обосновката на Pfizer за трета доза ваксина и настояха, че са необходими повече данни, за да се оправдае бустерна доза, особено след като много страни изпитват затруднения да прилагат първите две дози ваксини, необходими за защита на своите граждани.