Натискът на американската фармацевтична компания Pfizer здравните регулатори да разрешат трета доза от тяхната COVID-19 ваксина все още не е подкрепен с доказателства, въпреки бързо разпространяващия се "Делта" вариант на коронавируса. Това изтъкнаха експерти по ваксините, цитирани от "Ройтерс".

Pfizer и германският им партньор BioNTech обявиха миналата седмица, че ще поискат от американските и европейските регулатори в рамките на седмици да разрешат трета бустерна доза заради повишен риск от заразяване след шест месеца.

Компаниите не споделиха данните, показващи този риск, но увериха, че скоро щели да ги оповестят публично. Среща с американските здравни власти за обсъждане на въпроса е планирана за днес, уточниха от Pfizer.

Pfizer обсъжда с американските власти третата бустер доза COVID ваксина

Pfizer обсъжда с американските власти третата бустер доза COVID ваксина

Но властите са скептични, че американците имат нужда

В интервюта за "Ройтерс" някои водещи експерти по ваксини са поставили под въпрос обосновката на Pfizer и са настояли, че са необходими повече данни, за да се оправдае бустерна доза, особено след като много страни изпитват затруднения да прилагат първите две дози ваксини, необходими за защита на своите граждани.

"Разочароващо е, че за толкова сложно решение те са предприели такъв едностранен подход", коментира д-р Лари Кори, вирусолог от онкологичния център "Фред Хътчинсън" в Сиатъл, който надзирава подкрепяните от правителството на САЩ изпитвания на ваксини срещу COVID-19.

Възходът на варианта "Делта", открит за първи път в Индия и сега доминираща форма при новозаразените в много страни, породи опасения дали наличните в момента ваксини предлагат достатъчна защита. Няколко експерти казват, че ще бъде оправдана бустерна доза, ако има значително увеличение на хоспитализациите или починалите сред ваксинираните хора.

"Това е предела за допълнителни дози", отбеляза д-р Пол Офит, директор на Центъра за обучение по ваксини в Детската болница във Филаделфия и съветник по ваксините към Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). 

Израел започва с трета доза Pfizer за възрастни със слаба имунна система

Израел започва с трета доза Pfizer за възрастни със слаба имунна система

Увеличаване на ваксинацията заради бързото разпространение на варианта Делта

Досега не е бил такъв случаят в САЩ, където преобладаващата част от тежките заболявания се наблюдават при неваксинирани хора, каза той.

Малко след съобщението на Pfizer късно в четвъртък, американските здравни власти се опитаха да успокоят обществеността, че всеки, който вече е получил две дози от ваксината на фармацевтичната компания, е защитен срещу тежко заболяване и смърт, дори от "Делта" варианта.

"Американците, които са били напълно ваксинирани, понастоящем не се нуждаят от бустерна доза", се изтъква в изявление на FDA и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Говорител на Pfizer е отказал да коментира критиките.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла и други официални лица заявяват от месеци, че очакват редовна бустерна доза срещу COVID-19, перспектива, която може да помогне на печалбите на компанията за години напред.

Pfizer иска от САЩ разрешение за трета бустер доза

Pfizer иска от САЩ разрешение за трета бустер доза

Заради новия делта вариант

В обяснение на решението да се търси спешно разрешение сега, Pfizer цитира констатации, публикувани миналата седмица от израелското министерство на здравеопазването, според които ваксината е само 64% ​​ефективна за предотвратяване на предаването и леко заболяване в лицето на варианта "Делта". Министерството увери, че остава 93% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смърт.

Главният научен директор на Pfizer, Микаел Долстен, е заявил пред "Ройтерс", че израелските данни показвали, че защитата е намаляла при хора, получили ваксината през януари или февруари.

Членът на борда на Pfizer Скот Готлиб каза пред CNBC, че ваксинираните включвали хора, които са по-възрастни и са преживели асимптоматичен или лек COVID-19.

Израелското министерство на здравеопазването обаче не публикува каквито и да е данни, показващи конкретна връзка между заразените сред ваксинираните хора и датата на прилагане на ваксината. Вчера правителството обяви, че ще предложи бустерна доза на възрастни със слаба имунна система, които са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19.