Френското правителство се готви да обяви земеделско бедствие заради необичаен ранен пролетен мраз, който е нанесъл щети на реколтата и лозите в цялата страна. Това обяви земеделският министър, цитиран от "Франс прес".

Жулиен Денорманди уточни пред радио Franceinfo, че застудяването е било "особено трудно" за сектора с регистрирани "значителни загуби".

"Ние сме напълно мобилизирани, за да могат съпътстващите мерки да бъдат предприети възможно най-бързо", подчерта той.

"По-конкретно, ние ще приложим режим на земеделско бедствие", посочвайки, че могат да бъдат предвидени данъчни облекчения, както и помощ от банки и застраховки и предупреждение, че може да има още студено време.

Той каза, че ситуацията е "доста изключителна", като са засегнати лозя, но и други култури като цвекло и рапица в региони, простиращи се от северните до югоизточните части на страната.

В опит да се предпазят от студа, френските винопроизводители са запалили хиляди малки огньове, които са причинили слой смог в югоизточната част на страната.

Практиката да се палят огньове или свещи в близост до лозя или овощни дървета, за да се предотврати образуването на слана, е дългогодишна техника, използвана в началото на пролетта, когато първите зелени издънки са уязвими на студа.

Цели склонове изглеждат сякаш пламват, създавайки поразителен визуален ефект, като винопроизводителите са мобилизирани тази седмица, когато температурите паднаха под нулата, особено в плодородната долина Рона в Югоизточна Франция.

Националната асоциация на винопроизводителите CNIV предупреди, че ситуацията е "една от най-сериозните през последните десетилетия" и ще намали производството през годината.