Компании евакуират служители, след като мощно земетресение с магнитуд 7,5  удари Папуа Нова Гвинея, причинени са свлачища, повредени са сгради и са прекъснати нефтени и газ операции, съобщава "Ройтерс"

Епицентърът на земетресението е в горист регион в южните планини на страната, на около 560 километра северозападно от столицата Порт Моресби.

Говорител на Националния център за бедствия коментира, че засегнатата зона е много отдалечена и агенцията не може да оцени щетите, докато не бъде възстановена комуникацията.

Според агенцията, няма потвърдени жертви, въпреки че Международният Червен кръст в Папуа Нова Гвинея коментира, че има информация и притеснения за жертви.

Правителството на страната съобщава, че са изпратени екипи за оценка на бедствието. Най-малко 13 труса с магнитуд около 5 са последвали в региона, не са издадени предупреждения за цунами.

"Армията на Папуа Нова Гвинея също е мобилизирана, за да подпомогне в оценката и предоставянето на помощ на засегнатите хора, както и възстановяването на услугите и инфраструктурата", коментира Исак Лупари, главен секретар на правителството.

Компанията ExxonMobil PNG съобщава, че са затворени инсталацията за газ и смятат, че административни сгради, жилищни помещения са повредени. Преустановени са полетите до близкото летище "Комо", докато пистата не бъде проучена. Добиваният газ се преработва и се транспортира на 700 километра до завод за втечнен природен газ до Порт Моресби.

Oil Search също са преустановили производството в засегнатата от земетресението зона. Голяма медна мина Grasberg, експлоатирана от индонезийския клон на Freeport McMoran не е засегната, съобщава говорител на компанията.

 

Земетресенията са често явление в Папуа Нова Гвинея, която се намира в "Огнения пръстен" на Тихия океан - гореща точка със сеизмична активност между тектонични плочи.

Част от северното крайбрежие на страната бе разрушено през 1998 г. от цунами, предизвикано от земетресение от 7-ма степен и причини смъртта на около 2 200 души.