Земетресението с магнитуд 6,6 удари остров Минданао, хора избагяха от домове и сгради, а училищните часове в един град са преустановени за проверки на сгради. Загинали са 67-годишен строителен работник и 15-годишен студент, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Според Филипинския институт по вулканология и сеизмология, земетресение с магнитуд 6,4 е ударило южните Филипини, малко повече от седмица, след като силен трус разтърси района и причини смъртта на 7 души.

Говорител на президента Родриго Дутерте призова хората в Минданао да не изпадат в паника.

Силно земетресение разтърси Филипините

Силно земетресение разтърси Филипините

Засега не се съобщава за пострадали и сериозни материални щети

"Молим нашите граждани да останат спокойни, но бдителни и настоятелно ги призоваваме да се въздържат от разпространяване на дезинформация, която може да причини ненужна тревога, паника и стрес за много хора", коментира Салвадор Панело пред "Таймс".

Кметът на Давао Сара Дутерте прекрати учебните часове, за да позволи на властите да проверяват сгради за евентуални щети след последния трус.

Земетресение по-рано този месец в същия регион причини смъртта на петима души и причини щети на няколко училища и други сгради.

През юли, земетресения с няколко часа разлика, удариха група от слабо населени острови в протока Лузон в северните Филипини, при което загинаха осем души.

Земетресение с магнитуд 7,7 причини смъртта на близо 2000 души в северните Филипини през 1990 г.

Земетресение от 6,4 удари Филипини

Земетресение от 6,4 удари Филипини

Няма опасност от цунами