На 22 юли 2024 г. светът регистрира най-горещия ден в историята, втори по ред, с глобална средна температура на повърхностния въздух от 17.15°C, според данни от Европейската служба за климатични промени "Коперник". Това надмина рекорда от предишния ден с 0.06°C, предава Ройтерс.

Докато топлинните вълни обхващат големи части на света, в средиземноморския регион, Русия и Канада избухнаха множество горски пожари. Средните температури на Земята продължават да се покачват, а специалистите предупреждават, че това може да доведе до още по-високи рекорди в следващите дни.

Тази година температурните рекорди са необичайни, тъй като светът се намира в неутрална фаза на климатичния модел Ел Ниньо, който обикновено повишава глобалните температури. Климатологът Карстен Хаустейн отбелязва, че този нов рекорд подчертава влиянието на климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива.

В Китай са издадени серия предупреждения за много високи температури, като в централната част на страната температурите надминават 40°C. Град Ухан отчете 42.2°C, а Тайван се подготвя за тайфун, който ще донесе обилни валежи и силни ветрове.

В САЩ над 40 милиона души са изправени пред опасни температури, като голяма част от Запада на страната е обхваната от горски пожари. В Европа Испания и Гърция се борят с втора топлинна вълна за лятото, като в някои райони температурите достигат 44°C.

Дори Арктика отбелязва топлинни рекорди, като в Феърбанкс, Аляска, температурите достигат 31°C, а части от канадския, руския и норвежкия Арктически регион регистрират температури с над 9°C над средните стойности за този период.

Климатичните промени продължават да влияят на глобалните температури, като увеличават честотата и интензивността на топлинните вълни и горските пожари по целия свят. Специалистите предупреждават, че тези тенденции вероятно ще се задълбочат, ако не бъдат взети мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Гърция страда от суша през юни

Гърция страда от суша през юни

Сериозна липса на валежи